Baraj altında kalacak anıları için ağladı

Kaynak: Haberler.com, 8 Aralık 2011
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) içme suyu temini projesi kapsamında Mersin’in Anamur İlçesi’nde Anamur (Dragon) Çayı üzerinde yapımına başlanan Alaköprü Barajı’nın suları altında kalacak Sarıağaç ve Çaltıbükü köylerinde yaşayan vatandaşlar, ev ve arazileri kamulaştırılırken hüzünlü anlar yaşadı.

Anamur’daki DSİ KKTC İçmesuyu Proje Şube Müdürlüğü’ne gelen köylüler, ev ve arazilerinin kamulaştırma işlemlerini tamamlayıp, hazırlanan evraka imza attı. Bazı köylüler ise ev ve arazileri için öngörülen kamulaştırma bedellerini yetersiz bulup, tepki gösterdi.

‘BARAJ, ÇOCUKLUĞUMUZU ALIP GÖTÜRECEK’

Köylülerden 48 yaşındaki Gülizar Keyvani ise 5 dönüm arazi için hissesine düşen 10 bin lira için imza atarken gözyaşlarını tutamadı. 2 çocuk annesi Gülizar Keyvani, “Bu baraj, çocukluğumuzu ve anılarımızı alıp götürecek. Koşup, oynadığımız yerler sular altında kalacak. Yıllardır burada geçimimizi sağlıyoruz, ama kamulaştırma parası çok az. Devlet büyüklerimizden bize arazi tahsis etmelerini bekliyoruz” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Gülizar Keyvani’yi beraberindeki yakınları ve köylüler teselli etmeye çalıştı.

DSİ yetkilileri, 50 bin dekar arazinin kamulaştırılmasıyla kurulacak ve 130.5 milyon mekreküp su tutacak Alaköprü Barajı’ndan, 80 kilometresi denizin altında kalacak şekilde 107 kilometre uzunluğunda 1.6 metre çapında boru hattı döşeneceğini ve KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su verileceğini açıkladı. Temeli 7 Mart 2011’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Alaköprü Barajı’nın 7 Mart 2014’de açılması planlanıyor.