Alternatif Dünya Su Forumu’nun Hazırlıkları Sürüyor

6. Alternatif Dünya Su Forumu’nun son hazırlık toplantısı 7-8 ocak 2012’de İspanya’nın Barselona şehrinde yapıldı.

Farklı ülkelerden gelen katılımcılar iki gün boyunca panel, seminer ve workshopların biçimi ve içeriği hakkında tartışmalar yaptı.

Alternatif Dünya Su Forumu’nun ilk hazırlık toplantısı geçtiğimiz nisan ayında Brüksel’de yapılmıştı. Yapılan bu son hazırlık toplantısı ile 6. Alternatif Su Forumu’nun hazırlık toplantıları tamamlanmış oldu.

6. Alternatif Dünya Su Forumu 19-24 mart 2012 tarihlerinde Fransa’nın Marsilya kentinde yapılacak. Foruma dünyanın çok sayıda ülkesinden katılımcıların gelmesi bekleniyor.

Alternatif Dünya Su Forumu, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen “resmi” Su Forumu’na karşı alternatif bir etkinlik olarak her üç yılda bir düzenlenmektedir. Son Alternatif Forum Mart 2009’da İstanbul’da yapılmıştı.

Öte yandan, geçtiğimiz ay Napoli’de 6. Alternatif Dünya Su Forumu hazırlıklarının da tartışıldığı  benzer bir toplantı yapılmıştı. Avrupa Kamusal Su Ağı toplantısı  olarak adlandırılıan bu toplantı 10-11 aralık 2011’de İtalya’nın Napoli kentinde düzenlendi. Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen katılımcılar, iki gün boyunca suyun özelleştirilmesine karşı olan gruplar arasında nasıl bir ağ kurulabileceği; bu ağın yapısı, özellikleri ve hedeflerinin neler olabileceği konusunda düşüncelerini paylaştılar. Toplantıda aynı zamanda farklı ülkelerin özgün durumları da değerlendirildi.

Bütün katılımcıların toplantının ve toplantıya konu olan ağın önemi hakkında ortaklaştığı etkinlik, İtalya’da su konulu referandumda suyun özelleştirilmesine karşı çıkanların zaferi ve Berlin’de su hizmetlerinin yeniden belediyeye devredilmesinin ardından yapılan ilk toplantı olması açısından önemliydi. Toplantı boyunca katılımcılar kendi deneyimlerini ve kurulması düşünülen Avrupa Kamusal Su Ağı hakkındaki düşüncelerini paylaştılar.

Napoli belediye başkanı toplantıya katılarak suyun özelleştirilmesine karşı kendi deneyim ve düşüncelerini aktardı. Maude Barlow’un da mesaj gönderdiği toplantıya Türkiye’den Su Hakkı Kampanyası katılarak kendi deneyimlerini diğer katılımcılarla paylaştı.