Munzur’da çevreciler kazandı

Kaynak: Habertürk, 29 Mart 2012
Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan 5 Hidroelektirik Santrali (HES) projesinden ikisi Ankara 10’ncu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Tunceli’de çevreciler, Munzur Vadisi Mili Park ile Pülümür Vadisi’nde barajlara karşı bugüne kadar çeşitli mücadeleler verdi. Çevreciler, iki vadide yapımı planlanan 24 HES projesine karşı çeşitli davalar açtı. Tunceli’de yaşayan 24 vatandaş ve 5 avukatın Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’nde açtığı davada Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 HES pojesinin iptalini istedi. Mahkeme 14 Mart tarihinde görülen duruşmada oy birliği ile verdiği kararda, Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yapılması planlanan Konaktepe1 ve Konaktepe2 HES barajının ÇED raporlarının hazırlanmadığı gerekçesi ile iptaline karar verdi.

‘MUNZUR VADİSİ DERİN NEFES ALACAK’

Kararın avukatlara tebliğ edilmesinin ardında basın toplantısı düzenleyen çevreciler kararı memnunlukla karşıladıklarını belirtti. Tunceli Barosu Adli Hukuk Bürosu’nda düzenlenen basın toplantısına katılan avukat ve çevreciler adına davada gönüllü avukatlık yapan Özgür Ulaş Kaplan, mahkemenin verdiği kararı değerlendirdi. Avukat Kaplan, Konaktepe 1 ve 2 HES’in iptali için avukatlar Enver Erdal Şimşek, Bülent Taş, Özgür Ulaş Kaplan, Adnan Çetin ve Özgür Taş’ın, 24 çevreci adına dava açtığını belirterek, şöyle dedi:

“Tunceli’de gönüllü çevreciler ve 5 avukat arkadaş Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan 2 barajın iptali için Ankara 10’uncu İdare Mahkemesi’ne dava açtık ve dava ile ilgili karar dün tarafımıza tebliğ edildi. Mahkemenin verdiği karar bütün Tunceli halkı adına son derece sevindirici bir karar. Özellikle Munzur Vadisi milli parkı Türkiye’nin ilk milli parklarından biridir. İçinde birçok endemik bitki türü olan bir milli parktır. Halkımız tarafından kutsal sayılan Munzur Çayı bu vadi içinden geçmekte ve birçok türbe de bu vadi içinde bulunuyor. Munzur Vadisi içinde bin 500’den fazla endamik bitki türü bulunmakta, bu bitki türlerinden 45 tanesi dünyada sadece Munzur Vadisi’nde bulunuyor. Şimdi bu projenin iptali ile Munzur Vadisi milli parkı derin bir nefes alacaktır.

 

DHA