KESK’ten HES’e karşıtı direnen köylülere destek

Kaynak: ANF, 20 Mayıs 2012
KESK Dersim Şubeler Platformu üyeleri, Peri Suyu üzerinde yapımı sürdürülen Pembelik Barajı’na karşı bir yıldır direnişini sürdüren köylüleri ziyaret etti.

KESK’liler, Dersim halkının barajlara geçit vermeyeceğini belirtti.

KESK Dersim Şubeler Platformu üyeleri, Peri Suyu üzerinde yapımına başlanan Pembelik Hidro Elektrik Santrali’ne karşı direnen köylülerle dayanışmak amacıyla Nazimiye İlçesi’ne bağlı Doluca (Xarîk) Köyü’nü ziyaret etti. Köy kahvesinde köylülerden, yapımına başlanan baraj hakkında bilgi alan KESK’liler, daha sonra yaklaşık bir yıldır kurulu bulunan direniş çadırına gitti. Burada, “Nehirler Özgür Akar, Peri Halkı Yalnız Değildir, Limak Halding Dersim’den Defol” pankartını açan heyet, baraj inşaat çalışmasını sürdüren çalışanlar ve yetkilere megafonla seslenerek, “İnşaat çalışmasını durdurun, aksi taktirde Dersim halkı size karşı güç kullanmak zorunda kalacak. Limak Dersim topraklarını barajlarla boğamazsın” diye anonslar yaptı. Daha sonra, barajın gövdesinin yapıldığı yere gelen heyet, tekrardan megafonla, “İnşaat çalışmasını derhal durdurun. Mahkeme kararına rağmen, burada çalışma yürütemezsiniz. Yaptığınız hukuksuzluğa, derhal son verin” uyarılarında bulundu. Anonsların yapıldığı sırada, iş makinelerini çalıştıran operatörler dahil, tüm çalışanlar inşaat çalışmasını durdurarak, anonsları dinledi. Ancak, anonsların bitimiyle, yeniden iş makinelerin çalıştırıldı ve baraj yapımına devam edildi.

Heyet bunun üzerine, “Limak Peri’den defol” ve “Peri halkı yalnız değildir” sloganlarını atarak, direniş çadırına geri döndü. Daha sonra köy kahvesine giden heyet, baraj ve HES’lerin çevreye verdiği zararları, halkların barajlara karşı direnişini anlatan belgesel gösterimini direnişte olan köylülerle birlikte izledi. Bugün de Dersim’deki tüm demokratik sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcilerinin de aralarında bulunacağı yüzlerce kişi, Doluca Köyü’ne gidecek.

ANF NEWS AGENCY