Giresun Valisi’nden şaka gibi konuşma: “HES’lere yönelik yapılan o eylemler gereksizdi”

Kaynak: Haber Yurdum, 6 Temmuz 2012
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi Akköy’de 2008 yılında inşasına başlanan Akköy-2 Hidro Elektrik Santrali (HES) bugün hizmete girdi.

Giresun Doğankent ilçesinden de hattı geçen Hidro Elektrik Santrali’nin açılış törenine katılan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, bir konuşma yaptı. Şahin “Elektrik konusunda başka ülkelerin kapısını çalan Türkiye bugün gerçekten devrim yaptı. Bu devrim şu görmüş olduğunuz Akköy 2 tesisi Giresun, Ordu ve Gümüşhane’nin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte. Bu tesisi açmak bana nasip oldu. Ben hakikaten sevinçliyim. Giresun’da akan Karaovacık, Gelevera ve Gavraz derelerini bir bütün halinde toplayarak tünellerle 5 km getirip, 1219 metre yükseklikten düşürülerek elde edilen bu santrale getirildi. Kürtün Barajı devlet tarafından 17 yılda yapılmıştır. Barajdan 6 kat büyük olan bu santral ise 4 yıl gibi kısa bir sürede yapılmıştır” dedi.

Konuşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Şahin, HES’lere yönelik protestolara da tepki gösterdi. Şahin “Üstüne basa basa söylüyorum. HES’lere yönelik yapılan o eylemler gereksizdi. O eylemler sadece politik maksatlı yapılan eylemler olduğunu belirtmek istiyorum. Giresun’da 96 tane HES var. Bunların tamamını listelemiş bulunmaktayım. 96 HES faaliyete girdiğinde toplam 5 milyar kw saat elektirk üretilecek. Neredeyse Keban Barajı’na eşdeğer. Tabiki eksikliler oluyor. Hareketin, çalışmanın olduğu yerlerde eksiklikler olur. HES’lerden bir bölümü bir eksiklik yaptı diye tümüne mal etmek hiçbir zaman doğru değildir. Şuan yapılmakta olan bütün HES’lerin başında bizden çevre mühendisleri var. Bu iş sıkı bir şekilde takip edilmekte. HES’lerin aleyhinde olmak pek doğru bir hareket değildir HES’lere karşı yapılan hareketi devlete karşı bir hareket olarak nitelendirdiğim için hep HES’lerin yanında hereket ediyorum” diye konuştu.

Konuşmanın ardından dua edilerek hidroelektrik santralinin hayırlı olması dilendi.