Şavşat Kocabey Köyü’nde “HES’lere Hayır Şenliği”

Kaynak: Artvinliyiz, 11 Temmuz 2012

Şavşat ilçesine bağlı Kocabey köyünde inşa edilmesi planlanan Değirmendere Hidroelektrik Santrali’ne karşı “HES’lere Hayır Şenliği” düzenlendi.
İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Şavşat-Ardahan karayolunda bulunan 1250 rakımlı ve 140 haneli Kocabey köyü Laşet Deresi üzerinde yapılması planlanan HES’e karşı, Kocabeyköy Sahara Çevre Koruma ve Hizmet Vakfı’nca (KOSAV), ilçe halkı ile köylüleri bilgilendirme ve “HES’lere Hayır Şenliği” gerçekleştirildi.

Kocabey Köyü Sahara Çevre Koruma ve Hizmet Vakfı Başkanı İsrafil Altun, Değirmendere HES’in kurulacağı Laşet Deresi havzasında toplam 48 dönüm arazideki 56 bin 660 adet köknar ve çam ağaçlarının kesileceğini hesapladıklarını öne sürerek, şöyle konuştu:

“Burada su toplama havuzu yapılması halinde büyük bir heyelan söz konusu olacaktır. Değirmendere HES regülatörünün yapılmasına karşı çıkıyoruz. Büyük bir çevre felaketinin önlenmesini istiyoruz. Burada HES konusunda köylülerimizi bilinçlendirmek amacıyla şenlik düzenliyoruz. Burada 2 gün sürecek şenliğimizde, yöresel çalgılar eşliğinde horon oynayarak köyümüze HES yapılmasını protesto ediyoruz. Doğa harikası köyümüze HES yapılmasını istemiyoruz.”

Buradaki HES’in ihalesi ve sözleşmesinin yapıldığını ifade eden Altun, yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurduklarını söyledi.Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün de şenliğe katılanlara yönelik konuşma yaptı.

Şenliğe, Şavşat Belediye Başkanı Mehmet Naci Köroğlu, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu Üyesi Ali Merdan Aymelek ile bir grup köy halkı katıldı.

Şenliğe katılanlar, yöresel enstrümanlar eşliğinde horon oynadı.