Evleri baraj suyu altında kalacak 4 ailenin istimlâk mağduriyeti

evleri-baraj-suyu-altinda-kalacak-4-ailenin-istimlk-magduriyetiKaynak: Pirus Haber, 21 Ocak 2013
Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde yapımı devam eden Kandil Grubu HES’leri su tutmaya başladı. İlçeye bağlı Soysallı köyü Pörnek Mahallesi’nde yaşayan 4 aile, kendilerine verilen ev sözü yerine getirilinceye kadar, elektriği kesilen ve yıkılmak üzere olan evlerinde yaşamaya devam edeceklerini söyledi.

Ekinözü ilçesine bağlı Soysallı köyü- Pörnek Mahallesi’ndeki yaklaşık 80 ev, baraj suları altında kalacağı için inşaatı sürdüren firma tarafından kamulaştırıldı. Toplam 76 ailenin birçoğu, ilgili firma tarafından yaptırılan yeni evlere taşınırken birçoğu da Elbistan’a ya da diğer köylere göç etti. Ancak bazı vatandaşlar ise köydeki evlerinin tapusu üçüncü şahısların adına kayıtlı çıktığı için istimlâk bedeli alamadı. Gidecek başka yerleri olmadığı için önümüzdeki günlerde su altında kalacak köyde yaşayan ailelerin evlerinin elektriği de 10 gün önce kesildi. Hatta firma yetkilileri dün de köydeki trafoyu tamamen sökünce vatandaşlar karanlıkta kaldı.

Bir evde birden fazla ailenin yaşadığı köyde kendilerine baraj inşaatını sürdüren firmaca Dünya Bankası tarafından sağlanan program çerçevesinde para ödeneceğini savunan bazı köylüler ise bu söz yerine getirilmeyince evlerini terk etmeme kararı aldı. Sahipsiz kaldıklarını ve kendileri ile ilgilenilmediğini savunan köylüler, baraj suları köyü doldursa da evlerini terk etmeyeceklerini kaydetti.

Asıl mağduriyetlerinin evlerinin tapusunun başkasının adına çıkmasından kaynaklandığını anlatan 26 yaşındaki Muhammet Aslan, evlerinin tapusunun İzmir’de yaşayan bir vatandaşın adına çıktığını ve istimlâk bedeli alamadıklarını söyledi.

Köydeki parselasyon işlemlerinde bu durumun sıkça yaşandığını kaydeden Aslan, “Babam ve benim oturduğum evin tapusu başkasının adına çıktı. Doğal olarak biz de istimlâk bedeli alamadık. O zaman şirket yetkilileri, bir evde birden çok ailenin yaşadığı durumlarda onlara da ev verileceği ya da para ödeneceği sözünü verdiler. 2009 yılında Dünya Bankası’ndan kredi geldi. Ama bizlere para ödenmedi. Şimdi ise evlerimiz baraj suyu altında kalacak. Elektriğimizi 10 gün önce kestiler. Bugün de trafoyu söktüler. Çoluk çocuk hasta, karanlıkta sobanın etrafında yaşamak zorunda kaldık. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aslan, “Şuan 80 haneli bir köydeyiz. Köyümüzde dedelerimizin aldığı evlerin tapuları başkalarının üzerine çıktı. Bu yüzden biz mağdur durumda kaldık. Bize istimlâk bedeli olarak hiçbir şey ödenmedi. Barajı yapan şirketin yetkilileri söz verdiler. Geldiler bizimle konuştular. Kimsenin mağdur kalmayacağına dair bize söz verdiler. 80 haneli köyde 4 aile oturuyoruz. Bize ne istimlâk ne de ev çıktı. Şuan mağdur durumdayız. Elektriğimiz kesildi. Evimizin yanına kadar su gelse de çıkmayacağız. Çıkacak yerimiz yok. Çocuklarımız hasta oldu. Daha dün geldik hastaneden. Biri de hastanede yatıyor. Yetkilerin sesimizi duyup bu mağduriyete bir son vermelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Köylü kadınlar da elektrik olmadan çocuklarına bile bakmakta zorlandıklarını ve su basma tehlikesinden dolayı evlerinde korkudan uyuyamadıklarını belirterek, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Köyde zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Emrullah Aslan, İlyas Aslan ve Muzaffer Dolu isimli vatandaşlar da sorunları ile kimsenin ilgilenmediğini iddia etti ve çözüm beklediklerini yineledi.

Diğer yandan baraj inşaatını üstlenen firma yetkilileri de köydeki evlerin kamulaştırıldığını ve paralarının ödendiğini belirtti. Şuanda ikinci bir istimlâk bedeli ödenmesinin söz konusu olmadığını bildiren yetkililer, aynı evde yaşayan ikinci ailelere belli bir süreliğine kira yardımında bulunabileceklerini kaydetti.