Bakan Eroğlu HES şirketleriyle ‘ortak’ olduğunu açıkladı

bakan-eroglu-muteahhitlik-firmalari-bizimKaynak: haberler.com, 21 Şubat 2013
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, müteahhitlik firmaları ile aynı hedefe koşan iş ortakları olduklarının altını çizerek, “Müteahhitlik firmalar bizim hasmımız değil. Bizimle beraber aynı hedefe koşan, onlar bizim ortaklarımız. Geçenlerde HES’i yapan bir firma geldi, “Merhaba ortağım’ dedi. Ben birden bire şok oldum. “Ortağım’ dedi. Dedi ki “Yok öyle şahsi ortaklık değil, biz HES’lerden dolayı ihale yapıyoruz, katkı payı veriyoruz neredeyse yüzde 50’sini devlete ödüyoruz. Dolayısıyla ortaklık bu ortaklık’. Ondan yana da sevindim yani. Gösterdi rakamları sevindim. Neredeyse kw/saat başına 6 kuruş DSİ’ye para veriyor. O bakımdan ne kadar çok ortağımız varsa onlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) Geleneksel Toplantısı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla Ankara’da yapıldı. Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, Hidroelektrik santrallerin (HES) önemine değinerek, “HES Türkiye’de elektriğin sigortasıdır” dedi. Türkiye’de HES’lerin olmaması halinde enerjide tamamen dışa bağımlı hale gelineceğini söyleyen Eroğlu, “Çünkü Türkiye’de 2003 yılında sordum bizim hidroelektrik potansiyelimiz ne kadar diye, küsuratlı bir rakam verdiler bana. 126.7 milyar kw/saat potansiyel. Biz 26 milyar kw/saat’lik elektrik üretmişiz. Yaptığımız çalışmalarla potansiyelin en azından 184 milyar kw/saat olduğunu gördük. Bu gerçekten çok önemli” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında HES’ler konusunda müteahhitlere de çağrıda bulunan Eroğlu, “Gelin bürokrasinin HES’lerde azaltılması konusunda ne yapabilirsek birlikte bir heyet oluşturalım” diye konuştu.

“BAŞLANGIÇTA BAZI FİRMALAR VAHŞİ ŞEKİLDE ÇALIŞTILAR”

HES inşatlarına ilişkin olarak kamuoyunda zaman zaman bazı kesimlerin tepki gösterileriyle karşılaştıklarını ifade eden Eroğlu, “Bazı çevreci olarak HES’lere tepki koyanlar var. Bunu basın mensuplarımızda çok iyi bilsin. HES’lere neden karşı çıkıyorlar. Amerika’da HES potansiyelinin yüzde 90’ı kullanılmış. Finlandiya’da yüzde 100’ü Japonya’da yüzde 86’sı kullanılmış. Biz şuanda toplam 186 milyar kw/saat potansiyelde 70 milyar kw/saat potansiyele ulaşabildik. Yüzde 46’sı. Yani çok daha düşük. Öyleyse bunlar niye karşı çıkıyorlar diye baktığımız zaman, gayet basit. Yurtdışında enerjiden pastadan pay alanlar, Türkiye’nin hep yurtdışına bağımlı kalmasını isteyenler var. Bunun mutlaka önüne geçmemiz gerekir” şekliden konuştu.

HES inşaatlarına ilişkin bir de itirafta bulunan Bakan Eroğlu, “Başlangıçta bazı firmalar vahşi şekilde çalıştılar. İkaz ettik. Şuanda firmalar dikkatli çalışıyor. Yüzde 95’i dikkatli çalışıyor. Ama işte bir iki firmanın yaptığı hata sürekli olarak gündeme geliyor, bu HES’lere karşı milleti tahrik ediyor” dedi. Eroğlu, bunu önlemek için de tedbirler aldıklarını söyledi.

“MERHABA ORTAK”

Bakan Eroğlu, müteahhitlik firmaları ile birlikte çalışmaya özen gösterdiklerini ifade ederek, konuşmasında şunları kaydetti.

“Müteahhitlik firmalar bizim hasmımız değil. Bizimle beraber aynı hedefe koşan, onlar bizim ortaklarımız. Geçenlerde HES’i yapan bir firma geldi, “Merhaba ortağım’ dedi. Ben birden bire şok oldum. “Ortağım’ dedi. Dedi ki “Yok öyle şahsi ortaklık değil, biz HES’lerden dolayı ihale yapıyoruz, katkı payı veriyoruz neredeyse yüzde 50’sini devlete ödüyoruz. Dolayısıyla ortaklık bu ortaklık’. Ondan yana da sevindim yani. Gösterdi rakamları sevindim. Neredeyse kw/saat başına 6 kuruş DSİ’ye para veriyor. O bakımdan ne kadar çok ortağımız varsa onlara teşekkür ediyoruz.”

“SON 10 YILDA BİN 215 ADET TESİSİ HİZMETE AÇTIK”

Bakan Eroğlu konuşmasında hükümetleri döneminde yapılan yatırımlara da değindi. 2001 yılında projelerin tamamlanma süresinin DSİ de 41 yıl olduğunu ifade eden Eroğlu, şu an itibariyle projelerin ortalama tamamlanma süresinin 7 yıla kadar düşürüldüğünü söyledi. 2003 yılından bugüne Bakanlık olarak 60 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, bunun 50 milyar TL’si DSİ’ye ait olduğunu belirtti. Son 10 yılda Türkiye’nin dört bir tarafında bin 215 adet tesisi hizmetine sunduklarını söyleyen Eroğlu, bu tesislerin 232 adedinin baraj, 26 adedinin gölet, 216 adedinin sulama tesisi, 58 adedinin içme suyu temini tesisi, 656 adedinin taşkın koruma tesisi ve 27 adedinin ise diğer tesislerden oluştuğunu ifade etti.

Bakan Eroğlu, açılan tesisler arasında dünyanın 6. yüksek barajı Deriner Barajı ve HES’in, Konya Ovası’nın 100 yıllık hayali Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünelin, Trabzon Atasu Barajı’nın ve Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesi olan Melen Sisteminin bulunduğunu söyledi. Eroğlu, “Yeni bir rekor daha geliyor. Yusufeli Recep Tayyip Erdoğan Barajı. 270 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3’ncü Türkiye’nin ise en yüksek barajı olacaktır” dedi.

“2 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”

Eroğlu, ağaçlandırma seferberliği çerçevesinde 5 yılda 2 milyon 300 bin hektar yerine hedeflerin aşılarak 2 milyon 420 bin hektar ile rekor kırıldığını söyledi. 2 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu, Türkiye’nin orman alanlarını ve odun servetlerini de artırdıklarını ifade etti.

Eroğlu, başta ihracatçılar olmak üzere sektörün taleplerini ve dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak ormanları sertifikalandırmaya başladıklarını söyledi. 2010 yılında başlatılan sertifikasyon çalışmalarını 2012 yılında 1.5 milyon hektara çıkardıklarını, 2015 yılı hedeflerini ise 3.25 milyon hektara ulaşmak olduğunu ifade etti.

BİN GÜNDE BİN GÖLET PROJESİ

Bakan Eroğlu, ayrıca büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulanması maksadıyla “1000 Günde 1000 Gölet Göl-Su Projesi”ni uygulamaya koyduklarını proje ile bin günde bin gölet inşa edileceğini söyledi.