Karlıova’da yapımı devam eden HES Barajı taştı

karlıovaKaynak: Haberdiyarbakır.com, 17 Mart 2013
Karlıova ilçesinde yapımı devam eden birinci HES Barajı (Hidroelektrik Santralı), karların erimesi sonucu taştı. Suyun tahliye edilmemesi nedeniyle barajın taşması sonucu Karabalçık köyünde ahır ve araziler sular altında kaldı, çok sayıda hayvan da telef oldu.
Karabalçık köyüne beş yüz metre mesafede kurulan HES’te hiçbir güvenlik tedbirinin alınmadığı ileri sürüldü. Barajdan taşan su sel felaketine neden oldu, baraj yatağında bulunan her biri elli dönümlük tapulu arsalarda yaklaşık otuz metreye yakın bir dere yatağı açılırken meralar çakıl taşlarıyla doldu, köyün geçim kaynağı olan araziler kullanılamaz hale geldi.

Öte yandan köyün eski mezarlığı olarak bilinen yer ise, baraj suyunun etkisiyle tamamen ortadan kalktı, bazı arsalar üzerine inşa edilen ahırlar ise su basması sonucu kullanılamaz hale geldi.

Baraj yapımına öfkelenen halk ise, duruma tepki gösterdi. Yetkililerin ve firma sahibinin baraj suyunun köylerini yıkıp geçmesine sadece seyirci kaldığını ileri süren köylüler, “Hiçbir tedbir almadan ve bizleri kandırarak arazilerinize herhangi bir zarar gelmeyeceğini söyleyerek köylüyü mağdur ettiler” sözleriyle mağduriyetlerini dile getirdi. Kamulaştırılmayan arazilerin tahrip edildiğini söyleyen köy halkı, HES barajının yapımına engel olacaklarını söylediler.

Köy sakinlerinden İsa Baran, yem verdikten sonra ahıra götürdüğü hayvanlarının baraj suyunun taşması sonucu telef olduğunu ifade ederek, büyük bir mağduriyet yaşadığını dile getirerek, zararının karşılanmasını istedi.

Remzi Acar ise, taşan suyun evinin bahçesine kadar ulaştığını belirterek, herhangi bir önlem alınmadığı takdirde suyun evini basacağını belirtti. Acar, can güvenliklerinin olmadığını ifade ederek, “Korkudan çocuklarımı dışarıya bile çıkartamıyorum” dedi.

Su altında tapulu arazilerinin tamamen tahrip olduğunu ifade eden Erol Ural ise bu arazilerden bundan sonra hiçbir verim alınamayacağını belirterek mağduriyetini dile getirdi.

Köy halkı adına konuşan Enver Baran da, geçim kaynağı olan meralarının tamamen dere yatağına dönüştüğünü, baraja yakın alanlarda heyelan tehlikesi olduğunu ve köyün doğal güzelliklerinin tamamen yok edildiğini ifade etti.

Baran, köy halkı olarak Kaymakamlık ve yetkililerden yardım beklediklerini dile getirerek, aksi takdirde köy halkı olarak baraj yapımına engel olacaklarını söyledi.

HASTANEDE HASAR MEYDANA GELDİ

Baraja 20 kilometre uzaklıktaki Karlıova İlçesi’nde 50 yataklı Devlet Hastanesi’ne kadar ulaşan taşkın sular, hastanede büyük çaplı hasara yolaçtı. Saat 01.30 sıralarında hastaneyi basan taşkın suları, beraberinde taşıdığı çamurla birlikte hastanenin zemin katında bulunan, eczane, labaratuvar, misafirhane ve morgu kullanılmaz hale getirdi. Eczanede bulunün ilaçlar, kullanılmaz hale gelirken, hastane görevlileri, sel sularının labaratuvarda bulunan cihazlara ulaşmaması için büyük çaba sarfetti. Zemin katın tavana kadar suyla dolmasından sonra hastane duvarından geçen elektrik hatlarıyla temas etmesi tehlike yarattı. Hastane görevlilerinin elektirik akımını kesmesiyle olası facia son anda önlendi.

Karlıova Belediyesi ekipleri, bu sabah erken saatlerinden itibaren hastane zemininde biriken suları tahliye çalışmasına başlayarak, hastane bahçesine yığılan çamurları da bahçe dışına taşımaya başladı.