Bin gölümüz var, ama içecek suyumuz yok!

bin-golumuz-var-ama-icecek-suyumuz-yokKaynak: Pirus Haber, 2 Nisan 2013
Bingöl’ün Karlıova (Kanireş) ilçesine bağlı Kürük mezrasında aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen heyelan sonucu Bingöl merkez ve yakın köylerde su kesintisi yaşanırken, Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Abdullah Butako “Bin gölümüz var diyorlar, ama içecek bir damla suyumuz yok” dedi.

BİNGÖL – Su kesintisinin yaşandığı Bingöl merkezde hayat durma noktasına gelirken, bazı çeşme ve derelerde akan su ile ihtiyacını karşılayan vatandaşlar, yetkililerin yaşananlara duyarlı olmasını istedi. Çevreye yayılan rahatsız edici kokuların ilerde salgın hastalıklara yol açabileceğini kaydeden vatandaşlar, merkeze bağlı okullara ise kokudan gidilemeyeceğini belirtti.

Bingöl merkeze bağlı muhtarlar Karlıova ilçesinde bulunan (Devecik) Kürük köyünden merkeze giden isale hattında yaşanan heyelan sonrası başlayan onarım çalışmalarının bir iş makinası ve 3-4 elemanla sürdügünü belirterek, bu çalışma temposu ve işçi gücü ile sorunun haftalarca süreceğini kaydetti.

Heyelanın gerçekleştiği bölgeye gelerek yaşanan duyarsızlığa tepkilerini gösteren muhtarlar, Bingöl Valisi ve Belediye Başkanının bölgeye gelerek, isale hattındaki çalışmaları yerinde incelemesini ve çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

“Bir iş makinesi ve birkaç işçi ile çalışmalar sürüyor”
Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Abdullah Butako yaşananlarla alakalı yaptığı açıklamada, “su şebekesinin heyelan nedeniyle tahrip olmasından ötürü bir haftadır suyumuz akmıyordu. Suyun akmasını beklerken bize, “çalışmalar devam ediyor” diyorlardı. Bizde bir veya iki saat içinde suyun akacağını zannederken, bir iş makinesinin ve birkaç işçinin su şebekesini onarma çalışmaları yaptığını gördük. Burada şunu gördük ki, Bingöl ilimiz on gün daha susuz kalacak. Suyumuz on güne kadar gelse de, sağlıklı bir isale hattından gelmeyeceği açıktır. Böyle bir şey olamaz! Seferberlikte ve savaşta bile bir il, on gün susuz kalmazken, Bingöl sekiz gündür susuz. Burada Vali’nin Belediye Başkanı’nın ve diğer kurumların tüm imkanlarını seferber etmesi gerekirken, burada sadece bir Eder iş makinesi ile çalışma yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“Bin tane gölümüz var diyorlar, fakar içecek bir damla suyumuz yok!”
Bingöl’de yetkililerin halka yaptığı açıklamada su arızasının giderilmesi için bütün kurumların seferber edildiğinin belirtildiğini hatırlatan Butako, “Bizde 13 mahalle muhtarı olarak geldik. Bize anlatılanların yüzde beşinin bile doğru olmadığını gördük. Bu halkımıza yapılan bir hakaret ve zulümdür. Ayrıca su şebekesinin geçtiği bölgede HES barajlarının kanalları geçiyor ve bu heyelanlar bundan dolayı olmuştur. HES barajlarına ait kanalların su şebekesinin yanından geçmesine belediye nasıl izin vermiştir. HES kanal hafriyatını su şebekesinin üzerine dökmüştür, bu tamamen sorumsuzluktur. Heyelan doğal afettir, ama burada sorumsuzluk ön plana çıkmaktadır. Yaşanan heyelan doğal bir heyelan değildir. Bu tamamen çalışmalardan dolayı oluşan bir heyelandır. Su ihtiyacımızı parklardan ve hazır suyla gideriyoruz. Okullarda çocuklarımız susuz kalmış ve tuvaletlerden çıkan salgın hastalıklardan korkuyoruz. Okulların etrafından geçtiğimizde kokudan geçilmiyor. Madem sular gelmiyordu, en azından bir idari tatil yapılabilirdi. Çok yakın bir zamanda Bingöl’de salgın hastalıklar belirmeye başlayacaktır. Bingöl Valisi ve Belediye Başkanı sağlıklı açıklamalar yapmıyor. Suyun ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bingöl’de bin tane gölümüz var diyorlar, fakat içecek bir damla suyumuz yok” şeklinde konuştu. (Bülent Temiz – İLKHA)