Bulutların sahibi kim?

bulutlarinsahibikimKaynak: Evrensel, Çağlar Kazak, 26 Nisan 2013
Bolivya’nın Cochabamba bölgesinde halk, su alacak parası olmadığından yağmur sularını biriktirmişti. Ancak suyun sahibi olan şirket, bunu bile yasaklayacak kadar ileri gidebilmiş, bulutların da, sahibi olduğunu ilan etmişti.

Bu durum Türkiye için de olası. Türkiye’de bulunan 1800 HES projesi dereleri ele geçiriyor. Bolu’nun Mengen ilçelerinde HES şirketleri, kaymakam, belediye başkanı gibi yöneticileri de arkalarına alarak köylüyü arazilerini satmaları için ikna etti. Mengen’de 3’ü henüz başlamamış olan 5 HES, Seben’de de 3 HES bulunuyor. Ayrıca satışı gerçekleştirilen ama henüz inşaatı başlamayan, Aladağ Çayı ve kolları üzerinde 9, Mudurnu’da da 2 HES projesi var.

Bolu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti, HES yapılacak ya da yapılmış olan ilçelerde halkla buluştu. Kıbrısçık köylerinde ve Seben pazarında yapılan görüşmelerden sonra, halkın genel eğiliminin, şirketler tarafından aldatıldıkları yönünde olduğunu belirtti. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar, mazot, tohum, hasat masraflarıyla borç içinde yaşayan köylü için arazisini satmaktan başka çare kalmamış. (Bolu/EVRENSEL)