Milletvekili Acar’dan Oymapınar HES ile İlgili Soru Önergesi

gurkut-acar-soru-onergesiKaynak: haberler.com, 14 Ocak 2014
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Oymapınar HES’ten elektrik satışı ve elektrik üretimi ile ilgili istatistikleri TBMM’ye taşıyarak, “Yaklaşık 800 milyon TL’lik elektrik satışı gerçekleştirilen Oymapınar HES bedelsiz olarak nasıl verildi?” diye sordu.

CHP’li Acar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, elektrik elektrik üretimi ile ilgili 7/32747 sayılı önergeye, soruların karşılığı olmayan ve yanlış bilgiler içeren bir yazının gönderildiğini, konunun düzeltilmesine ilişkin yapılan başvurudan da bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Son 5 yılda gerçekleşen elektrik üretiminin kaynağına (hidrolik, kömür, doğalgaz, güneş, rüzgar vb.) göre dağılımı ve üretim yapan şirketlerin sahiplik yapısına göre dağılım konusunda bilgi isteyen Acar, “Hidroelektrik santrallardan 2010’de 51.795,5 GWh, 2011’de 52.338,6 GWh olan elektrik üretim miktarı 2012’de 5.826,7 GWh’ye nasıl gerilemiştir? Bunun gerekçesi nedir? Yenilenebilir+Atık kaynaklardan elektrik üretim miktarı 2012 yılında 239.496,8 GWh’ye nasıl çıkmıştır? Hidrolik ve yenilenebilir+atık kaynaklardan üretilen elektrik miktarı konusunda verilen bilgiler yanlış ise, yanlış bilgilerin TBMM’ye gönderilmesi nasıl mümkün olmuştur?” diye sordu.

Acar, önergede, Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. özelleştirmesi kapsamında bedelsiz verilen Oymapınar HES’i de gündeme getirdi. Acar, Bakan Yıldız’dan, “Oymapınar HES’in Eti Alüminyum A.Ş.’ye devrinden sonra, yıllara göre elektrik üretimi ve bunun sisteme satılan miktarı ne kadardır? Sisteme satılan elektriğin parasal büyüklüğü ne kadardır? Sisteme satılan elektrik bedelinin yaklaşık 800 milyon TL olduğu doğru mudur? Bu kadar bir gelir sağlayan Oymapınar HES bedelsiz olarak nasıl verilebilmiştir?” sorularına yanıt istedi. – Antalya