15 bin liran yoksa HES’le yaşamayı öğren!

15bin-liran-yoksaKaynak: Gerçek Gündem, 13 Şubat 2014
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Boğazpınar Köyü’ne yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan köylüler, 15 bin TL’lik bilirkişi ücretiyle sarsıldılar.

BirGün gazetesinden Doğu Eroğlu’nun haberine göre, Boğazpınar sakinlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı davada, HES yapılmak istenen arazide keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına 27 Aralık 2013’te karar veren mahkeme, Ocak ayı içerisinde ara kararını taraflara tebliğ etti. Mahkeme kararını alan Boğazpınarlılar, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 15 bin 177 TL’lik bilirkişi ve keşif ücreti belirlediğini görünce şok yaşadı. İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü havaalanı projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durduran mahkeme, 7 bin 650 hektarlık alanda yapılacak bilirkişi incelemesi ve keşif için 7 bin 500 TL bedel biçerken, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin Boğazpınar Köyü’ndeki keşif için 15 bin TL fatura çıkartması şaşkınlık yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğazpınar Köyü yakınlarındaki Karasu Deresi üzerine kurulması planlanan Akhan I-II HES ve Regülatörü için ÇED Olumlu kararı vermiş, Boğazpınar sakinleri kararın yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı.

‘YURTTAŞ ÖDEMEYEBİLİR’

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yaptığı Hukuki Müzakere Toplantıları sırasında, yurttaşların açtığı çevre davalarındaki bilirkişi giderleri sorununu masaya yatırmış, bilirkişi ve keşif bedellerinin yurttaşlar yerine idarece ödenmesini teklif etmiş, ödenmemesi halinde yargılama sonunda haksız çıkan taraftan alınmak üzere hazineden istenmesi önerilmişti.

HSYK’nın aldığı tavsiye kararına karşın, bilirkişi ve keşif ücretleri hâlâ davacı yurttaş veya kurumlardan tahsil ediliyor.