Jandarma müdahalesi HES’e yolu açtı

Andon HES-protestosuKaynak: CNNTürk, 10 Şubat 2014
Rize’de yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri’ne su sağlayan Andon Deresi’ne hidroelektrik santral (HES) kurulması için, tepkiler üzerine durdurulan çalışmalar yeniden başladı. Jandarma ekipleri, araçları yola park ederek iş makinelerinin girişine izin vermeyen köylüleri gözaltına aldıktan sonra iş makineleri vadiye girerek çalışmaya başladı.

Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği’nin, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için 3 ay önce başlattığı çalışma köylülerin tepkisine neden oldu. Küçükçayır Köyü’nde iş makineleriyle kanal kazılıp boru döşenmek istenmesi üzerine bölgede HES’lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal, çalışmaları engellemek amacıyla kamyonetini çalışma yapılacak alanın önüne çekerek nöbet tutmaya başladı. Ancak, aradan geçen sürede Kazım Delal’in işleri nedeniyle il dışına çıkması ardından HES şirketi çalışanları iş makineleri ve 50 Jandarma eşliğinde bu sabah bölgeye geldi.

Arbede çıktı

Yolu kapatan araçların çekici ile kaldırılmak istenmesine karşı çıkan iki köylü ile jandarma ekipleri arasında arbede çıktı. Köylüler yaka paça gözaltına alındı. Jandarmanın elinden kurtulan ve iş makinelerine doğru koşmaya başlayan Nazım Delal kısa süre sonra yakalandı ve jandarma aracı ile köy dışına çıkarıldı. Bölgede bekleyenler de çalışma sahasından uzaklaştırıldı.  Yoldaki araçlar çekici ile kaldırılarak yol açıldı, iş makineleri bölgeye sokularak çalışma başlatıldı.