Sapanca Gölü alarm veriyor

Sapanca Golu alarm veriyorKaynak: Hürriyet, 01 Şubat 2014, Can Mumay,

Çevreciler tepkili… Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasını protesto eden 50 kişilik bir grup dün gece gölün etrafında ateş yakarak dikkatlerin bölgede toplanmasını sağladı. Çevreci grup, gölün bataklığa dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, yetkililerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini söylediler. Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş ise gölde yaşanan su seviyesi düşüklüğünün kuraklığa bağlı olarak gerçekleştiğini savundu. Göldeki su yüksekliği ise 8 yılın en düşük seviyesinde.

Türkiye’nin en önemli tatlı su kaynaklarından biri Sapanca Gölü… Göldeki su seviyesi ise bu yıl oldukça düşük. Çevreciler endüstriyel amaçla gölden su çekildiği için su seviyesinin bu kadar düşük olduğunu savunuyor.

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş ise Sapanca gölünün Türkiye’de korunan en iyi göllerden biri olduğunu söylüyor. Endüstriyel kullanıma dikkat edilmesi konusunda çevrecilerin hassasiyetlerini paylaştığını ifade eden Keleş, “  Türkiye’de genel anlamda şu sıralar ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Devlet Su İşleri 2010 yılında bir kuraklık periyodu raporu açıkladı. Bölgemiz için de kuraklık öngörülüyordu. Tüm barajlarda ciddi bir seviye kaybı söz konusu. Sapanca’da bundan etkilendi” diye konuştu.

ÇEVRECİLER GÖLDE BULUŞTU

KOCAELİ’NİN SADECE 1 AYLIK SUYU KALDI

Gölün bağlı olduğu yer Sakarya’ya bağlı olmasına rağmen buradan Kocaeli’nin de su çektiğini söyleyen Keleş, “Yuvacık Barajı’nda Kocaeli’ye sadece 1 ay yetecek kadar su kaldı. Onlarda mevsim normallerinden erken bir şekilde Sapanca’dan su kullanmak zorunda kaldılar kendi barajlarında seviye düşük olduğu için. Bakanlık da bu durumu biliyor” dedi.

Göldeki bütün su kaynağını çekmenin doğru olmadığını anlatan Keleş, “Sapanca’nın içme suyu kalitesi dünyada ender görülür kalitede, Sapanca Gölü zorlanıyor. Göldeki bütün suları kullanamazsınız. Belirli bir hacmi var bunun. Fakat göldeki bu yıl düşük su seviyesinin en büyük nedeni kuraklıktır” ifadesini kullandı.

8 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Göldeki su seviyesinin son 8 yılın en düşüğünde olduğunu belirten Keleş içme suyu kullanımının gölde sınırlı olduğunu söyledi. Keleş, “ Sapanca havzasından su kaynaklarıyla ilgili kiralamalar yapılıyor. Kanuni düzenlemeler var bu konuda. Sapanca’nın su bütçesi dikkate alındığında bu miktarlar çok da yüksek değil ama kiralamaların kontrollü olması gerekiyor. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü de bu kiralamaları kontrol ediyor” şeklinde konuştu.

KANADALI BİLİM ADAMLARI AZARLADI

Sakarya’nın eski Çevre İl Müdürlüğü’nü yapmış Ankara Çevre Grubu Başkanı Şafak Oktay ise göldeki asıl tehlikenin su seviyesiyle birlikte gölün kenarından geçen otoban olduğunu söylüyor. Oktay’a göre gölden yıllardır zaten endüstriyel amaçlı olarak su alınıyor. Oktay göldeki kirlilik yorumlarıyla endüstriyel kullanımın örtüşmediğini ifade ediyor. Oktay konuyla ilgili olarak, “Biz zamanında buraya çok ciddi arıtma tesisleri kurduk. Göl için en büyük tehlike yol kenarından gelen egzoz dumanıdır. Benim dönemimde milletvekillerine baskı yapa yapa bu bölgeye arıtma tesisleri kurduk” dedi.

1990’lı yıllarda bölgede görev yaptığı zamandaki bir anısını da paylaşan Oktay Kanadalı bir grubun göle hayran kaldığını söyleyerek, “Kanadalı bir grup bilim adamı inceleme yapmak için Sapanca’ya geldi. Ve bizi azarladı. Siz böyle bir kaynağı nasıl kirletirsiniz diye bize söylendiler” ifadesini kullandı.