‘Vadimizi yok edemeyeceksiniz’

vadimizi-yok-edemeyeceksinizKaynak: Sol, 12 Şubat 2014
El değmemiş Patagonya Vadisi’ne baraj ve nehir jeneratörü inşa edileceği iddialarına karşılık Şili ve Arjantin’in yerli kadınları, bölgeyi kurtarmak için 5 gün at üstünde uzun bir yol kat etti ve “Vadimizi yok etmeyi başaramayacaksınız” mesajını verdi.

Şili ve Arjantin’in yerli kadınları, baraj ve nehir jeneratörü inşa edileceği iddia edilen, el değmemiş Patagonya Vadisi’ni kurtarmak için at biniyorlar. Yaklaşık 40 kadar Mapuçe kadını, sınırdaki Puelo Vadisi’nden Güney Şili’nin turistik bir şehri olan Puerto Varas’a kadar olan zorlu yolu, 5 günde ve at sırtında kat etti.

Mapuçe kadınları, baraj projesinin 5 bin hektara yakın bir araziyi etkileyeceğini belirtiyor.

Haklar gözetilmeli

Protestoyu organize eden Mujeres sin Fronteras (Sınır Tanımayan Kadınlar) yetkilileri, projenin yapımında, yerli halkların haklarının ve nehir havzalarının kullanımına dair uluslararası kuralların gözönünde bulundurulması gerektiğini söylüyor.

Bizim dünyamız temiz

Mujeres sin Fronteras’ın Başkanı Maria Isabel Navaretta, Mapuçe kadınlarının yolculuğunun başlangıcında kalabalığa seslenerek “Biz doğal kaynaklarımızı büyük şirketlerden koruyoruz. Biz, yetkililerin nasıl yaşadığımızı görmesini istiyoruz. Bizim dünyamızda kirlilik yok, elektrik direkleri yok” dedi.

Baraj projesinin yüklenicisi şirketi teröristlere benzeten Navaretta, “Bu vadi şu anda kanunların arkasına saklanan teröristler tarafından tehdit ediliyor. Onlar, bu vadiyi yok etmeyi umuyorlar ama bunu başaramayacaklar” sözlerini kullandı.