ABD’de kuraklık gıda fiyatlarını tetikledi

Kaynak:ABD de kuraklik fiyatlari tetikledi The Wall Street Journal, 18 Mart 2014

ABD’de kahveden ete ve sebzeye birçok gıda fiyatının hızla yükselmesi sonrası artan alışveriş maliyetleri zaten yavaş bir performans sergileyen ekonomiyle başa çıkmaya çalışan hane halkı ve şirketler için yeni bir zorluk oluşturuyor.

ABD’de gıda üretiminin yoğun olduğu bölgeler başta olmak üzere bazı bölgelerde kuraklığın yaşanmasından dolayı fiyatların bu yıl yüzde 3.5’e varan artışlar göstereceği tahmin edilirken, böylesine bir rakam son 3 yılın en yüksek rakamı olacak. Burau of Labor Statistics tüketici gıda fiyatları ve diğer ürünlere yönelik aylık raporunu bugün açıklayacak.

Küresel açıdan bakıldığında ise gıda fiyatları kontrol altında görünürken, ekonomistler buğday ve pirinç gibi önemli emtia varlıklarının tedarik durumunu yakından takip ediyor.

ABD’de ise Texas ve California gibi eyaletlerde yaşanan kuraklığın ardından gıda fiyatlarında ana yükselişe et ve süt ürünleri önderlik yapıyor. Bunun yanında fiyatlar meyve, sebze, şeker ve içeceklerde de yükseliş gösteriyor. Vadeli piyasalarda kahve fiyatı bu yıl yüzde 70’ten daha fazla yükseldi ve artan taleple beraber kakao yüzde 12 değer kazandı. Bu artışlar özellikle gelişen piyasalarda dikkat çekti.

Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’da yaşanan kuraklık kahvedeki fiyat artışında en önemli etken oldu.

ABD’nin Wisconsin eyaletinde yaşayan ve 4 çocuk annesi olan Terri Weninger, yükselen gıda fiyatlarının et tüketiminde azalmaya yol açtığını ve ailesi için artık daha az şekerleme aldığını belirtti.

“Fiyatlar kesinlikle daha pahalı” diyen 44 yaşındaki anne “Sütün fiyatının ne kadar olduğuna inanamıyorum. Tavuk şu anda çıldırmış durumda ve dana eti… Yarım kilo dana etine tam 5 dolar verdim” dedi.

Kuraklıktan dolayı bu yıl yükselme olsa da 2008 yılında yüzde 5.5 artan fiyatlar son 18 yılın en sert yükselişini gerçekleştirmişti. Bu yükseliş 2011 yılında yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. Öte yandan enflasyonu dizginleyebilecek önlemlerden bir tanesinin ABD’li çiftçilerin bu yıl yüksek miktarda mısır ve soya fasulyesi ekmesi olabileceği belirtiliyor.

ABD Tarım Bakanlığı geçtiğimiz yaptığı bir duyuruda perakende gıda fiyatlarının bu yıl yüzde 2.5 ile yüzde 3.5 arasında yükselmesini beklediklerini belirtirken, bu yükseliş geçtiğimiz yıl yüzde 1.4 olmuştu.

Gıda fiyatları geçtiğimiz 10 yıl boyunca ortalama yüzde 2.8 değer kazandı. The Wall Street Journal’a görüş bildiren ekonomistler tüketici fiyatlarının genel olarak bu yıl yüzde 1.9 tırmanmasını bekliyorlar.