Dersim’deki HES ve barajlara karşı yüründü

dersimdeki-hes-ve-barajlara-karsi-yurundu-kadiköyKaynak: Evrensel, 16 Mart 2014
Dersim Dernekleri Federasyonu ve Munzur’u Koruma Kurulu üyeleri, Dersim’de yapılması planlanan barajlara karşı “Suyumuz, yaşamımız ve Munzur’umuz için” diyerek Kadıköy’de yürüdü.
Dersim’de yapılmak istenen barajlara karşı eylemlerini sürdüren Dersim Dernekleri Federasyonu ve Munzur’u Koruma Kurulu üyeleri bu kez “Suyumuz, yaşamımız ve Munzur’umuz için” şiarıyla Kadıköy Altıyol’da buluşarak buradan İskele Meydanı’na yürüdü. “Dersim de dağlar, nehirler ve vadiler yok edilişe karşı direniyor sessiz kalma” pankartı açılarak baraj planlara karşı tepkilerin ortaya konulduğu eylemde, yine “Munzur özgür akacak”, “Dersim de barajlara yer yok”, “Berkin Elvan ölümsüzüdür” sloganları atıldı.

‘HES’LERE VE MADENLERE KARŞI DURACAĞIZ’

İskele Meydanı’na gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Munzuru Koruma Korulu Başkanı Hasan Şer, Dersimliler olarak, Munzur, Mercan, Pülümür vadilerinde Tağar çayında, Hozat suyu ve Pertek Singeç’te, Nazimiye’de, Hakis suyu ve Kırmızıköprü ile Haskar deresinde yapılmak istenen baraj ve HESler ile Peri vadisinde inşaatı biten ve devam eden birçok baraj ve HES’ler’in yanı sıra Ovacık, Nazımiye ve Pülümür’de madencilik kisvesi altında dağları ve sularının kirletilip, sermayenin hizmetine sunulmak istenmesine karşı duracaklarını söyledi.

Söz konusu projelerin sadece topraklarını yok etmeyeceğini bildiklerini, doğanın korkunç bir tahribatla karşı karşıya kaldığını belirten Şer, “Siyasi iktidarın gücünü arkalarına alan yaşam alanlarımızı ranta çevirme peşinde olan saldıran maden, baraj, HES firmalarını defalarca protesto etmemize rağmen Dersim’de çalışma yapmakta ısrarcı davranmaktalar” dedi. Munzur’u Koruma Kurulu Genel Başkanı Rıza Cangöz ise “Bizler hep beraber olursak, egemen gücün karşısında istediğimizi alırız” diyerek herkese dayanışma çağrısında bulundu.

‘HES KÜLTÜREL BİR SOYKIRIMDIR’

Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu adına konuşma yapan Alp Temiz de önlerine setler çekilen dereleri her daim savunacaklarını vurguladı. Temiz, “Dersimde yapılmak istenen barajlarla sadece elektrik üretmek için değil, bölge halkının sularının ticarileştirilmek isteniyor öte yandan ise kültürel bir soykırım aracı olarak kullanılmak isteniyor” dedi. Yapılan açıklama ve konuşmaların ardından eylem, yine sloganlarla sona erdi.