Hevsel Bahçelerine Dokunma!

Hevsel bahceleri yok ediliyorHDK İstanbul Gençlik Meclisi ve HDK Ekoloji Komisyonu, Hevsel Bahçeleri’nin korunması için herkesi hareket geçmeye çağırıyor. 3 Mart akşamı aktivistler toplantısı için hazırlanan çağrı metni aşağıda.8000 yıl önce… Dicle Vadisi’nde nehrin sularının azalmasıyla oluşan delta zamanla verimli bahçe ve bostanlara dönüştü. Amed’in ekolojisinin önemli bir parçası olan ve aynı zamanda Diyarbakır Surlarıyla birlikte kentin kültürel simgesi haline gelen 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri, Unesco’ya aday gösterildi. Amed’in bir başka simgesi haline dönüşen Diyarbakır karpuzları da burada yetişti.

Fakat şu an bu doğal, tarihi ve kültürel miras HES ve konut yapılaşmasına açılarak yok olma tehdidi altında. Son yapılan doğa katliamıyla 10 binin üzerinde ağacın kesilmesi söz konusu. Yapılacak HES projesiyle bostanlar sular altında bırakılarak ve konutlarla beton yığınları altına gömülerek Amed’in hem akciğeri hem de besin kaynağı olan Hevsel bahçeleri talan ediliyor.

Bizler, kalkınma hırsına bürünmüş büyüme yanlısı kesimlerin doğaya karşı rant ve kar amaçlı saldırılarına Gezi Parkı’nda da tanık olduk. Gezi için birlikte direndik, doğayı birlikte savunduk. Gezi’den kepçeyi kovduğumuz gibi Amed’in ağaçlarını da koruyabiliriz.

Şimdi Hevsel Bahçeleri’ni kalkınmacı, rantçı anlayışa karşı birlikte savunmaya çağırıyoruz.

Hevsel Bahçeleri’ne karşı Amed’den yükselen sesi İstanbul’dan selamlamak için tüm çevre örgütlerini, ekolojistleri, park forumlarını, hayvan hakları aktivistlerini ve duyarlı tüm kesimleri neler yapabileceğimizi konuşmak için bir araya gelmeye çağırıyoruz.

Tarih: 3 Mart 2014 Pazartesi
Saat: 20.00
Yer: HDK Beyoğlu Bürosu
İstiklal Cad. No: 72/3 Beyoğlu