Tüketici Hakları Derneği: Belediyeler, halk için değil rant için yönetiliyor

tuketici-haklari-dernegiKaynak: haberimport, 25 Mart 2014
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, belediyelerin halk için değil rant için yöneltildiğine dikkat çekti.

Turhan Çakar, derneğin Ankara’daki genel merkezinde gerçekleştirdiği basın toplatısında yaptığı açıklamada, bazı yasal düzenlemelerle belediyelerde rantçı politikaların yasal güvence altına alındığını öne sürdü ve ”Kentte yaşayan halk ve toplum yararı için bir planlama mevcut değildir. Belediyeler ile ilgili yasalar kent halkının ve toplumun yararına değil, belli bir azınlığın yararına uygun olarak düzenlenmiştir. Belediyeler halk için değil rant için yönetilmektedir.” dedi.

Belediyelerin uyguladığı rantçı politikalar nedeniyle büyük bir tahribat yaşandığına vurgu yapan Çakar sözlerini ”İnsan, doğa ve tüm canlıların yaşam alanları tahrip edilmiştir. Betonlaşma, çarpıklaşma, görsel kirlilik iyice artmış, yüksek binalardan dolayı yurttaşların görüntü alanları engellenmiş, kentler birer çirkinlik abidesi durumuna getirilmiş, insanlar kendine ve kentine yabancılaştırılmış ve doğa acımasızca katledilmiştir.'” ifadeleriyle sürdürdü.

THD Genel Başkanı, kentlerde belediyelerin yönetimlerini kent yoksulluğunun ortadan kaldırılması ve yaşamın ucuzlatılması şeklinde gerçekleştirmedikleri belirtilerek dağıtılan ekmek, kömür gibi tüketim malları ile yoksulluğu yönetme politikasının uygulanıldığını dile getirdi.

“SU BİRÇOK KENTTE SAĞLIKSIZ VE PAHALI”

Kentlerde yaşayan halkın musluklarından akan şehir şebeke suyunun başta Başkent Ankara olmak üzere birçok kentte sağlıksız ve pahalı olduğuna da işaret eden Çakar şöyle dedi: ”Musluklarında sağlıklı su akmayan Ankara ve İstanbul’da yaşayan halkın yarıdan çoğu içmek ve yemek yapmak için damacana suyu kullanmakta, musluk suyunun yanı sıra damacana suyuna da bedel ödemektedir. Damacana sularının sağlıklı olduklarını söylemek de mümkün değildir. Şehir şebeke suyuna ödenen bedel açısından kentlerde yaşayan tüketicilerin yüzde ellisinden fazlası su yoksuludur.”

Çakar, ulaşım fiyatlarının da yüksek olduğunu da belirterek ”Özellikle, dar gelirli yurttaşların bütçelerinde ulaşım bedeli önemli bir yer tutmaktadır. Kentler, insan öncelikli değil, araç öncelikli bir duruma getirilmiştir. Bu nedenle de hava ve çevre kirliliği artmakta, insan sağlığı tehlikeye ve riske girmektedir. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere, büyük kentler ile diğer kentlerde trafik kazaları her geçen gün artmaktadır. Özellikle, Başkent Ankara’nın kent içindeki yolları otobana çevrilmiştir. Ankara, trafik kazalarında nüfusa oranla birinci sıradadır.” şeklinde konuştu.

“KAZANDIĞIMIZ HALDE UYGULANMAYAN DAVALAR VAR”

Genel Başkanı Turhan Çakar, Tüketici Hakları Derneği olarak başta su ve ulaşım olmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi hakkında birçok dava açtıklarını söyledi. Çakar, “Kazandığımız davalar var, kazandığımız halde uygulanmayan davalar var, sonuçlanmamış davalar var.” ifadelerini kullandı. CİHAN