Balkanlar’da sel bilançosu

Balkanlar da sel felaketi mayıs 2014Kaynak: Yeni Şafak, 16 Mayıs 2014
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da, selin en fazla etkilediği yerlerden biri olan Ilıca semtinde sular çekilmeye başladı. Suların çekilmesiyle birlikte bazı bölgelerde heyelan meydana geldi. Saraybosna’nın Vogoşça semti yakınlarındaki Svraka bölgesinde yaşanan heyelanda 8 ev yıkıldı. Vogoşça Belediye Başkanı Edin Smayiç, heyelanda ölü ya da yaralı olmadığını açıkladı.

Saraybosna’da taşkınların yaşandığı Milyaçka, Bosna ve Zelyeznitsa nehirlerindeki su seviyesi de azalmaya başladı. Ancak hala sular altında kalan çok sayıda ev bulunuyor. Evleri sular altında kalan vatandaşlar Kızılhaç ve belediye ekiplerince, battaniye ve gıda malzemesi yardımı yapılıyor.

Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda bulunan Tuzla kentinde ise yaklaşık 100 heyelanın meydana geldiği öğrenildi. Tuzla’nın Brçanska Malta semtindeki büyük bir tepelik alanda yaşanan heyelan, kent sakinlerine korkulu anlar yaşattı. Heyelanda bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu görüldü. Tuzla’nın Badre semtinde yaşanan heyelan ise, 60 ev zarar gördü. Bu bölgedeki vatandaşların çoğu tahliye edildi.

Tuzla’nın yanı sıra bu bölgedeki, Lukavats, Graçanitsa, Biyelyina, Doboy ve diğer şehirlerde ise elektriğin yanı sıra evlere içme suyu verilemiyor.

Sel felaketinden en fazla etkilenen kentlerin başında olan ve kent merkezinin tamamen sular altında kaldığı Maglay’da ise su seviyesi düşmeye başladı. Su seviyesinin düşmesiyle birlikte sivil savunma ekipleri, vatandaşlara su ve gıda yardımında bulunmaya başlandı.

Bosna Hersek’teki en önemli Türk yatırımlarından Natron Hayat Fabrikası’nda da mahsur kalan yaklaşık 70 işçiden 13’ü gece itibariye tahliye edildi. Fabrika yetkilileri, diğer işçilerin de tahliyesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Natron Hayat Fabrikası yetkililerinden Hakkı Uçan da Maglay’da yaşanan felaketin çok büyük çapta olduğunu ve kent merkezinin tamamen sular altında olduğunu ve insanların evlerinde mahsur kaldıklarını bildirdi. Kentte şu anda evlere içme suyu verilemediğini, elektrik olmadığını, insanların gıda ve su sıkıntısı yaşadığını belirterek, “Ben Erzurumlu’yum, 4 büyük deprem gördüm, ancak böylesi bir felakete tanık olmadım” dedi.

Yetkililer, Maglay’da sele neden olan Bosna Nehri’ndeki su seviyesinin azalmaya başladığını ve bunun sevindirici olduğunu belirterek, suların en kısa sürede çekilmesini temenni ettiklerini kaydetti.

TİKA bölgeye yardım gönderdi

Bu arada, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketinde en fazla mağduriyetin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlara ulaştırılması amacıyla gıda, battaniye ve çizmeden oluşan yardım malzelemeleri gönderdi.

Hırvatistan da sel felaketinden mağdur olan Bosna Hersek’e 2 helikopter ve 5 kurtarma ekibi gönderdi. Bosna Hersek yetkililerinin bugün uluslararası yardım çağrısında bulunacakları öğrenildi.

Seller nedeniyle, Maglay’ın yanı sıra Tuzla, Zvornik, Doboy ve Biyelyina şehirlerine karayoluyla ulaşım dünden bu yana yapılamıyor. Yaşanan heyelanlar ise karayollarının ulaşıma açılmasına engel oluyor. Bu bölgelere ekipler ve yardım malzemeleri helikopterlerle ulaştırılmaya çalışılıyor.

Brçko kentinden geçen Sava Nehri’nin debisi 7 metreye ulaştı. Sava’nın taşması nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşlardan 70’i botlarla tahliye edildi. Sivil savunma ekipleri, Sava’nın taşan sularının kent merkezine ulaşmasını engellemek için bölgeye kum torbaları yerleştiriyor.

Kladany kentinde de yaşanan heyelanda 70 ev zarar gördü, bu everde oturan vatandaşlar tahliye edildi.

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ise Saraybosna’nın Ilıca bölgesinde sel felaketinin yaşandığı bölgelerde incelemelerde bulundu. Kavazoviç, büyük bir afetin yaşandığını ve Bosnalı Müslümanlar’ın bu zo durumda birbirlerine destek vermelerini ve yardım etmelerini istedi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti’nde Olağanüstü hal

Bosna Hersek’in kuzeybatısı ve kuzeydoğusunda akan Una, Sana, Sava ve Drina nehirlerinin de debilerinde artış olduğu öğrenildi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin en büyük kenti Banya Luka’da olağanüstü durum ilan edildi. Banya Luka’nın Çesma, Bucak ve Karanovats semtleri sular altında kalırken, Vrbas Nehri’nin taşması nedeniyle Priyeçani, Çesma, Rekavitsa ve Karanovats bölgelerinde köprüler yıkıldı.

Saraybosna ve Banya Luka arasındaki kara ve demir yolları da tamamen kullanılamaz hale geldi.

Şehrin büyük bir kısmında elektrik kesintisi yaşanırken, Bosna Sırp Cumhuriyeti genelinde eğitime pazartesi gününe kadar ara verildi.

Sırbistan’da 3 kişi öldü, binler tahliye edildi

Sırbistan’da meydana gelen sellerde 3 kişi hayatını kaybederken, 6 bin kişi tahliye edildi, sel sularına kapılan bir vatandaştan da haber alınamıyor.

Resmi bilgilere göre, sellerde 20 kişi yaralandı, 300 binden fazla ev ve binada ise elektrik kesintisi yaşanıyor.

Ülkenin başkenti Belgrad’da, Kolubara Nehri’nin taşması, Obrenovats semtinin büyük bir kısmını sular altında bıraktı. Bu bölgede tahliye çalışmaları devam ederken, ambulanslar da hazır şekilde bekletiliyor.

Ülke genelinde helikopter ve tekneler ile vatandaşların tahliyesi gerçekleştirilirken, Sırp yetkililer, uluslararası yardım talebinde bulundu. Sırbistan’ın bu talebi üzerine, Moskva yönetimi, Belgrad’a bir uçak ve 76 kişilik kurtarma ekibi yolladı.

Slovenya yetkilileri de, Sırbistan’ın yardım talebi üzerine, özel sivil savunma ekipleri, dört araç ve 2 pompa göndereceklerini bildirdi.

Hırvatistan’da heyelan tehlikesi

Hırvatistan’ın doğu kısmında bulunan Slavonya bölgesindeki bazı nehirlerin taştığı, fakat bölgede kritik bir durumun olmadığı bildirildi. Ülkenin başkenti Zagreb’de ise, taşkınlardan çok, şiddetli rüzgardan dolayı sökülen ağaç ve dallar vatandaşlara sorun yaşatıyor.

Hırvatistan Ormanlar Bürosu tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların ormanlık bölgesinde gezmemeleri ve bu bölgelerde, yağışların ardından heyelanların meydana gelebileceği bildirildi.

Zagreb’deki rüzgarın hızının saatte 100 kilometreye ulaştığı öğrenildi.