Selden sonra Bosna’da kuraklık tehlikesi

Bosna-hersek sel felaketiKaynak: Netgazete, 23 Mayıs 2014
Bosna Hersek Sivil Savunma biriminin daveti ile ülkeye giden GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin gördükleri durumu şöyle özetledi: “Asıl felaket şimdi başlıyor. Sular çekilmeye başladı ancak her selden sonra olduğu gibi sıcak hava dalgası bastırdı. Her yerde hayvan leşleri var. İç bölgelerde içme suyu sıkıntılı. Mayınlar selde yer değiştirdiği için mayın haritaları değişti. Bu mayınlar her yerde olabilir. Ekili arazilerin neredeyse tamamı yok oldu. Bosna için asıl felaket bundan sonra başlıyor.” Dinçşahin, Saraybosna’da karşılaştıkları manzarayı şöyle anlattı:

HÂLÂ MAHSUR KALANLAR VAR
“Kuzey Bosna’da durum çok kötü. Arama kurtarma faaliyetleri çoğunlukla bitmiş ancak halen ulaşılamayan yerler var. Özellikle köylerde yaşayan yaşlılar evlerinde mahsur kalmışlar. İçme suyu ve yiyecek yok. Bu bölgelere ulaşmaya çalışıyoruz. Bosna Hersek’teki yetkililer canla başla çalışıyorlar ama malzemeleri yok. Yanımızdaki toz maskelerini verdiğimizde bile sevindiler. AFAD tarafından ilk etapta gönderilen malzemeler olmasa daha büyük sıkıntılar yaşanabilirmiş. Arama kurtarma konusunda da tecrübesizler. Bir yandan çalışıp, bir yandan da onlara danışmanlık yapıyoruz.”

SEL SULARI GİTTİ SICAK BASTIRDI
“Sel suları yer yer çekilmeye başladı. Ancak her selden sonra olduğu gibi Bosna’da da feci bir sıcak bastırdı. Sular çekildikçe manzara daha da kötü oluyor. Her yerde hayvan leşleri var. Sel suları nedeniyle içme suları kullanılamaz durumda. Gittiğimiz yerlerde klor tabletleri dağıtıyoruz. Suları nasıl içilebilir duruma getirebileceklerini anlatıyoruz.”

MAYINLAR YER DEĞİŞTİRDİ
“Selden sonra en büyük tehlikelerden biri de Bosna savaşından kalma mayınlar. Bir çoğu plastik olduğu için sel sularıyla yer değiştirmişler. Gittiğimiz bölgelerin mayın haritaları var ancak bir çok mayının yerinin değiştiğini söylediler. Çok dikkatli olmaya çalışıyoruz. Bazı ekipler mayınlarla mücadele için çalışıyor.”

BOSNA’YI BÜYÜK BİR KURAKLIK BEKLİYOR
“Ekili arazilerin büyük çoğunluğu yok olmuş. Asıl sıkıntı bundan sonra başlayacak. Bosna’yı büyük bir kuraklık bekliyor. Yardım olmadan toparlanmaları çok zor.”