Detroitliler: Su kesintileri insan hakkı ihlalidir!

Detroit-R2W-Meme-3401 ABD’nin Detroit kenti 2013 yılında kriz dolayısıyla iflasını ilan etmesiyle gündeme gelmişti. Kentin 3’te 1’i göç etmiş, ev fiyatları komik rakamlara düşmüş, tasarruf tedbirleri nedeniyle kentin %40’ı aydınlatmadan mahrum bırakılmıştı. Detroit Su ve Kanalizasyon İdaresi, Mart ayında 1500 ila 3000 kişinin faturalarını ödemedikleri takdirde su kesintisi ile karşılaşacaklarını duyurdu. Su vergilerinin sürekli arttığı kentte 80 bin kişinin su borcu bulunuyor.

Şuan kentte binlerce ailenin suları kesik durumda ve binlerce dahası her an sularının kesilmesi tehdidi ile karşı karşıya. Su hakkı üzerine çalışan BM raportörü Catarina de Albuquerque, yetkilileri acilen kesintileri durdurmaları ve su hizmetlerini yeniden sağlamaları çağrısında bulunuyor. Detroit yönetimi, binlerce insanı su hizmetinden mahrum bırakarak bir insan hakkı olan suya erişim hakkını ihlal ediyor.

Son dönemde Detroit’te su vergileri %119 oranında arttı ve işsizlik rakamları rekor düzeyi ulaştı. %40 yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Durum böyleyken, Detroit’lilerin gitgide pahalanan su faturalarını ödeyebilmeleri imkansız hale geliyor. Su kesintileri çoğu zaman hiç bir uyarı yapılmadan gerçekleştiriliyor. Faturaları ödemeye güç yetiremeyenler su, tuvalet, banyo, yemek yapma imkanlarından mahrum kalıyorlar. Yoksullar krizin bedelini öderken şirketlerin suları ise akmaya devam ediyor.

Detroitliler su kesintilerinin, Su ve Kanalizayson idaresinin kriz öne sürülerek özelleştirilmek istenmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorlar. Su hizmetinin kamu yerine özel sektör tarafından sağlandığı durumda ise kullanıcılar suya iki kat fazla para ödemek durumunda kalıyor.

Su kesintilerine karşı suyun bir insan hakkı olduğunu savunan grupların talepleri şöyle:

1. (Kentin bağlı olduğu) Michigan eyaleti ve ABD hükümeti insan hakkı olan su ve hıfzıssıhhaya riayet etmelidir.

2. Kesilen su hizmetleri acilen yeniden sağlanmalıdır.

3. Geleceğe yönelik su kesintisi planlarından vazgeçilmelidir.

4. Su hizmetleri için kamusal kaynak sağlanmalıdır.

5. Su vergileri adil olmalıdır.

6. Su için finansman programı yürürlüğe konmalıdır.

 

Kaynak: EcoWatch

Çeviri:  Anıl Yüksel