Çocukları tankın arkasından koşturup eğlenen ABD askerlerinin elinde Hayat Su

afgan hayat su2001’den beri Amerikan işgali altında olan ve susuzluğun önemli bir sorun olduğu Afganistan’da; Amerikan askerlerinin, Afganistanlı çocukları şişe suyu vaadi ile aracın arkasından dakikalarca koşturduğu ve bu esnada aralarında eğlendikleri görüntüler ortaya çıktı.

Görüntülerde bölgedeki yoksulluk ve suya olan ihtiyaç açıkça ekrana yansırken; işgal gücü olarak orada bulunan askerlerin kahkahalar atarak çocukları su peşinden koşturmaları, bir yandan da dalga geçmeleri ve videonun sonunda ABD askerinin lütfedip, metrelerce koşan çocuklara su şişesini fırlatması Afganistan’daki insanlık ayıbının nişanesi gibi beliriyor.

Ayrıca görüntülerde, askerin elinde tuttuğu su şişesinde Hayat Su etiketi açıkça okunuyor.

 

 

İşgal susuzluğu krize dönüştürdü

2001’den beri Amerikan işgali altında olan Afganistan aynı zamanda, susuzluk sorununun ciddi boyutlarda yaşandığı bir ülke. Savaşın ülkeyi mahvettiği gibi kuraklık da halkın geçim kaynağı olan ekinleri ve hayvanları mahvediyor.

Savaşın tahrip ettiği altyapı sistemleri yeterli olmadığından halkın önemli bir kısmı temiz içme suyuna ulaşabilmek için kilometrelerce yol yürüyüp, bidonlarla su taşımak durumunda. Su doldurabilmek için de uzun kuyruklar oluşuyor ve hatta insanlar geceden sıraya girmek durumunda kalıyorlar. Kimi zaman sırf 6 saate kadar varan vakit yalnızca suyu taşımak için harcanabiliyor ya da kimi zaman su sırasında iki gün beklemek gerekiyor. Suya ulaşmak bu kadar zahmetli olunca insanlar; toprak çatlaklarında biriken, kirlenmiş yağmur suyunu dahi toplayarak kullanıyorlar.

Su ve kanalizasyon altyapısının yetersizliği, içme suyuna ulaşma sorununa sebep olurken diğer yandan hijyen sorununu da gündeme getiriyor. Başkentten geçen Kabil Nehri, adeta bir açık tuvalet olarak kullanılıyor.

 

ABD ordusunun resmi tedarikçisi: Hayat Su

2002’de Irak’ı işgal eden ABD ordusunun su ihtiyacını Türkiye merkezli Hayat Su şirketi karşılıyordu ve işgalin henüz ilk yılında şirket ABD askerlerine toplam 1 milyon dolarlık ihracat yapmayı beklediklerini beyan ediyordu. Ayrıca dönemin şirket genel müdürü, ABD ordusunun remi su tedarikçisi olduklarını açıklamıştı.

Hayat Su, dünya çapındaki gıda pazarının büyük kısmını ele geçirmiş olan ilk 5 şirket arasında yer alan Danone’nin alt markası. Danone’nin de içinde olduğu ve su endüstrisinden muazzam kârlar elde eden bu 5 şirket; aynı zamanda 575 milyar litre suyun tüketilmesinden sorumlu.