Kaliforniya’nın en kurak bölgelerinin suyu şişelerle dünyaya satılıyor

aquafinaKaliforniya’daki 4 büyük ambalajlı su şirketi, eyaletin en kurak bölgelerinin suyunu kullanıyor. Ambalajlı su sektörü, gıda ve içecek sektörü için kullanılan suyun az bir kısmından sorumlu fakat yine de şunu sormalıyız: Niçin kuraklığa sürüklenen Kaliforniya’nın suyunu içiyoruz?

Su markaları uzun yıllardır Kaliforniya’nın suyunu kullanıyor, çünkü her eyaletin kendi yasasına sahip olduğu ABD’de sadece Kaliforniya eyaletinin yeraltı suyu kullanımı düzenleyen bir yönetmeliği bulunmuyor. Eğer bir su şirketi iseniz suyu kazıp çıkarmanız yeterli, hepsi sizin!

Ambalajlı su üreticileri kuraklığa sürüklenmekte olan bölgenin suyunu kullanabilmesinin nedenlerinden biri, insanların genellikle içtikleri suyun nereden geldiğini bilmiyor oluşu. Örneğin Everest suyu Teksas’tan, Glacier Dağı suyu Ohio’dan geliyor. Poland Spring’in ise çok az bir kısmı Poland Spring’den geliyor.

Bir diğer büyük neden ise bizim hala şişe suyu talep ediyor olmamız. Yılda 12 milyar dolar kazanç elde eden bir sektörden bahsediyoruz. Üstelik Kaliforniya’da musluktan akan su çok daha sıkı yönetmeliklerle denetlenmesine ve izlenmesine rağmen, üstelik şişe suyu çevresel maliyetinin büyüklüğü de ortadayken!

Kaynak: MotherJones