Siirt’te baraj faciasında ölen 5 kişinin cenazesine ulaşıldı

Siirtte-baraj-kapaklari-acildi-bes-kisi-olduKaynak: DİHA, 25 Ağustos 2014
Kapaklarının açılması sonucu su altında kalan Alkumru Barajı’nda aralarında çocuklarında olduğu 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Siirt’te dün merkeze bağlı Kayaboğaz (Xêrtê) köyü yakınlarında bulunan Çêlik mevkiindeki Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali kapaklarının açılması sonucu Botan Nehri’nde kaybolan yurttaşlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Gece karanlığına rağmen süren çalışmalarda Kayaboğaz (Xerte) köyü ile Sağlarca ( Billoris) köyü arasındaki 10 kilometrelik alanda yapılan arama çalışmalarında 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Piknik yaptıkları sırada azgın baraj sularına biran da kapılan ilk olarak 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer cansız bedenine ulaşılmış ardından Betül Parlaküşer (8), Fikret Tente, Ahmet Tente, Osman Parlaküşer’in de cansız bedenlerine ulaşıldı.

Toplam 6 kişi oldukları belirtilen suya kapılanlardan Şeval Parlakuşer için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan suyun çayda yükseldiği esnada nehir kenarında bulunan bir yurttaş tarafından cep telefonu ile görüntülendi. Çay suyunun yükseldiğini çekilen videoda bir grup yurttaş suyun ortasında mahsur kaldığı görülüyor. Yurttaşların suyun içinde can havli çekmesi görüntüleyen yurttaşın da yardım çığlıkları yükseliyor. Daha sonra yurttaş cep telefonunu yere atarak, suyun içinde mahsur kalan yurttaşları kurtarmak için yardımına koşuyor.

‘Şu yapılana bakın!’

İsmi öğrenilmeyen yurttaş video çekerken aynı zamanda da devlet yetkililerine tepkisini şöyle dile getiriyor: “Şu yapılan barajın yaptığına bakın. 30 kişi suyun içinde mahsur kalmış. 10 aile suyun içinde mağdur kalmış. Acile haber verdim. Baraja da haber vermişim siz sıkı sıkı tutulun. Hiç birbirinizi bırakmayın heyecan yaratmayın. Birden bire suyu milletin üzerine bırakıyorlar. Ne kadar süredir acile haber vermişsem halen gelmemişler.”

Barajın sahibi Limak Holding

Siirt’te dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatansever ederek yaptığı barajların açılışlarına katıldığı Limak Grubu’nun Siirt’te yaptığı barajlarda bu güne kadar 7 farklı kazada 3 işçi yaşamını yitirdi 19’dan fazla işçi de yaralandı. Şirketin yaptığı Kirazlık Barajı’nın kapakları açmasıyla bugün de onlarca kişi baraj suyuna kapıldı.

Siirt’in Botan Çayı üzerinde Aydınlar ilçesinde 2011 yılında Limak Yatırım tarafından yapımına başlanan ve Limak Enerji iştiraki olan Baren Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. tarafından işletilen Kirazlık Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla bölgede piknik yapan onlarca kişi baraj sularına kapıldı. Adı sık sık baraj, HES ve yapmış olduğu inşaatlarda yaşanan işçi kazalarıyla meydana gelen Limak Holding, adeta devletin ve AKP’nin projelerinin taşeronluğunu yapan firma olarak biliniyor.

Limak Holding, 2011 Mayıs ayında Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı’nın açılışına da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen törenle açılışı yapılmış, burada Kirazlık Barajı’nın da temelleri atılmıştı. Burada konuşan Erdoğan, barajın sahibi Limak Grubu’nu vatansever ilan etmişti. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir de barajın 3 yılda bitirildiği ile övünerek süre açısından dünya rekortmeni olduklarını ilan etmişti. Ancak bu barajın yapımı sırasın 18 Eylül 2010’da barajda gece geç saatlerde yaşanan patlama sonucu 1 işçi yaşamını yitirmiş 1’i ağır 3 işçi yaralanmıştı. Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları esnasında betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu da 4 işçi, beton ve kalıp yığınının içinde sıkışmıştı. Yine 8 Şubat 2010’da baraj havuzunda kalıp işi yapan iki işçi 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanmıştı.

Siirt’te yapılan Alkumru Barajı’nda bu güne kadar az 7 farklı kazada 19’dan fazla işçi yaralanmış, 3 işçi ise hayatını kaybetti.
Siirt Limak Yatırım, gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin yenilenebilir enerji üssü olarak devlet yetkilileri ve AKP’liler tarafından sık sık propagandası yapıldı. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir bölgede 6 çimento tesisi, 6 HES yatırımı ile en fazla yatırım yapan grup olduklarını, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol üstleneceği iddiasında bulunmuş ve Kirazlık Barajı’nın da istihdam imkanları yaratılacaklarını iddia etmişti.

Yaptıkları projelerde kısa sürede bitirme ile övünen şirketin en son icraatı da baraj kapaklarını açarak onlarca kişinin suya kapılması ve boğulmasına neden oldu.