İkizdere’de “HES protestosu” davasına devam edildi

ikizderedeki-hes-davasiKaynak: Medya Trabzon, 24 Eylül 2014
İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde hidroelektrik santral (HES) yapılmasını çeşitli eylemlerle protesto eden 39 köylünün, “görevden alıkoyma” ile “özel mülkiyetin ihlali” gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi.

Rize Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına; Hasan Sandıkçı ve Yeşim Yılmaz, köylülerin avukatları ile müşteki Şeref Çolak katıldı.

Hasan Sandıkçı, ifadesinde üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Suça konu yerde sadece basın açıklaması yapılmıştır. İş yerinde çalışan işçilerin çalışmasına, iş yerinin faaliyetine yönelik herhangi bir eylem gerçekleşmemiştir. Ayrıca santralın bulunduğu alanı ayırt edici hiçbir levha veya güvenlik şeridi, bölgede bulunmamaktadır. Cadde üzerinde basın açıklaması yapıldıktan sonra köylüler dağılmıştır” diye konuştu.

Yeşim Yılmaz ise “hakaret”, “görevden alıkoyma” ve “mala zarar verme” olayının söz konusu olmadığını ifade ederek, “Açıklama yapılan yer ile HES şantiyesinin hiçbir ilgisi yoktur. Hiçbir eylem söz konusu değildir” dedi.

Köylülerin avukatı Muzaffer Derya Çalışkan, iş yerine çalışma ruhsatının ne zaman verildiği ile ilgili bilgi talep ettiklerini söyledi. Çalışkan, “Eylem tarihinde firmanın çalışma ruhsatı yoktur. Söz konusu yerde yasalara aykırı çalışma yapılmıştır. Basın açıklaması ise yasal olmayan çalışmaya yönelik yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Şeref Çolak da olay günü kimsenin santralın içerisine girmediğini, iddianamede belirtildiği gibi eylemelere şahit olmadığını ve kimseden şikayetçi olmadığını dile getirdi.

Duruşma, 24 Aralık 2014 tarihine ertelendi.