Türkiye günde kaç litre su tüketiyor?

nocanvas-su-zehirlenmesi-hiperhidrasyon-1472462-465x309Kaynak: Yazete

Türkiye’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle hazırladığı Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu tanıtım toplantısı yapıldı. Birey olarak günlük kullanma su miktarımız 5 bin 416 litreye kadar çıkıyor.

WWF Türkiye ekibi çalışanı Ayşe Aksoy, “Birey olarak günlük kullanma su miktarımız 5 bin 416 litreye kadar çıkıyor. Çünkü kullandığımız bütün yediğimiz, giydiğimiz, tükettiğimiz bütün ürünlerin su kaynakları üzerinde etkisi var. O yüzden de biz 70 litrelerden değil, daha büyük bir etkiden, çok daha farklı yerlerde su ayak izimizin bulunduğunu görüyoruz.” dedi.

WWF-Türkiye’nin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğiyle hazırladığı Türkiye’nin Su Ayak İzi Raporu tanıtım toplantısı Movenpick Otel’de yapıldı. Rapor tanıtımına, Su yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, ve davetliler katıldı. Kınacı, projenin Türkiye için önemli bir çalışma olduğunu belirterek,”Su ayak izi ile Türkiye’nin ve Türkiye’deki ana sektörlerin birim başına su tüketim oranı ortaya çıkarılmış oluyor. Birim başına ortaya çıkan su tüketimiyle hangi alanda su tasarrufu sağlanabilir, bu ortaya çıkmış oluyor. Bu şekilde sanal su ihracatı ve ithalatı nedir, bu konuda da fikir sahibi oluyoruz.” diye konuştu.

Kınacı, dünyadaki nüfusun su kullanımına oranını şu şekilde değerlendirdi :“ Dünyada son 200 yılda nüfus 7 kat arttı. Ancak son 100 yılda ise nüfus 2 buçuk kart arttı. Buna karşılık su tüketimi 10 kat arttı. Buradaki şey sadece nüfusla orantılı değil. Yaşam standardı arttıkça su tüketimi de artıyor. O zaman su tüketimini nasıl düşürebiliriz? Bunun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Çünkü dünyadaki su miktarı sabit. Su miktarı azalmıyor. Ancak su kalitesi düşerse kullanılabilecek su miktarı azalıyor. Öncelikle su kalitesini korumak ve mevcut suyu su azlığına göre en verimli şekilde kullanmak.” ifadelerini kullandı.”

WWF Türkiye ekibi çalışanı Ayça Aksoy ise, ‘su ayak izini’ bütün üretim ve tüketim işlerinde kullanılan su miktarını hesaba katan bir gösterge olarak tanımlayarak, “Biz nasıl günlük kullandığımız suyu litre cinsinden metre küp cinsinden ölçüyorsak, o süreçte kullanılan su miktarına yol göstermesi için kullanılan başka bir gösterge olarak diyebiliriz.” dedi.

“121 MİLYAR METREKÜP”

Su ayak izi değişkenleriyle üretim miktarını çarparak toplam su ayak izine ulaşıldığını söyleyen Aksoy, “Türkiye’nin iç su ayak izinin 121 milyar metre küp olduğunu gördük. Ancak bizim için daha önemli bir nokta ;üretimimizin ve tüketimimizin çok büyük bir kısmının, yüzde 80’inin Türkiye içerisindeki kaynaklarla ilgili olduğunu gördük.” dedi.

“BİREYİN GÜNLÜK KULLANIMI 5 BİN 416 LİTRE”

Aksoy, “Türkiye’de kişi başına düşen su ayak izini yeniden hesapladıklarını belirterek, bin 977 metreküp olduğunu söyledi. Aksoy, “Birey olarak günlük kullanma su miktarımız 5 bin 416 litreye kadar çıkıyor. Çünkü kullandığımız bütün yediğimiz, giydiğimiz, tükettiğimiz bütün ürünlerin su kaynakları üzerinde etkisi var. O yüzden de biz 70 litrelerden değil, daha büyük bir etkiden, çok daha farklı yerlerde su ayak izimizin bulunduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.