Coca Cola Hindistan’da yine su kaynaklarının peşinde

640_coca_cola_coke_indiaMeşrubat devi Coca Cola, Hindistan’da yine sıkıntılı su kaynaklarının dibinde bitiverdi. Coca Cola’nın inşa edeceği tesis, Gujarat eyaletindeki ikinci tesis olacak. Şirketin ülkedeki en büyük tesisi Uttar Pradesh’te, ikincisi ise Kheda’da bulunuyor. Gujarat eyaleti 185 bin metre kare alanı şirkete tahsis etti.

Indian National Congress Partisi lideri Ahmed Patel , Gujarat eyalet lideri Anandiben Patel’e yazdığı mektupta, yönetimin kuraklıkla boğuşan bölgelere su sağlamak amacıyla yapılan baraj hakkındaki kararlarını sorguladı. Ahmed Patel, Gujarat yönetiminin, çevredeki pek çok köy susuzluktan kırılırken orada bulunan barajdan günde 3 milyon litrenin üzerinde suyu Coca Cola tesisine tahsis etmesini gündeme getirdi. Patel, sivil toplum kuruluşları ve yurttaş gruplarının tesisin ürettiği günlük 450 kilolitre atıksuya dair endişelerini de dile getirdi. Coca Cola yöneticileri gerekli tüm onayları aldıklarını belirterek münakaşaya girmedikleri gibi Patel mektubuna eyalet yönetiminden de bir yanıt gelmedi.

2003’te firmanın Kerala’daki tesisi, yeraltı suyunu çektiği ve zehirli atıklarını suya verdiği için yerel halkın direnişiyle karşılaşmıştı. Protestolar üzerine Kerala tesisi geçici olarak kapatılmıştı. Ağustos’ta is Mehdiganj eylaetinde tesisini genişletmek isteyen Coca Cola’nın gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesi ile lisansı verilmemişti. 1999’dan beri faaliyette olan tesisin 25 milyon dolarlık genişleme projesinin bölgenin yeraltı suyunu aşağı seviyelere çekeceği gerekçesi ile halk tesise karşı çıkmaktaydı. Raporlara göre, tesisin bulunduğu Mehdiganj’daki su seviyesi Coca Cola’nın faaliyet sürdürdüğü 11 yıl sonunda 7.9 metre aşağıya düşmüştü. Ulusal Çevre Mahkemesi Coca Cola’nın faaliyetini ancak dakikada 600 şişe üretim ile sınırlandırması duruunda devam ettirmesine izin verdi.

Diğer yandan, Coca Cola ve rakibi Pepsi’nin şişelerinde 2003 ve 2006 yıllarında tarımda böcek öldürücü olarak kullanılan pestisid kalıntılarının yüksek miktarlarda tespit edilmesi sonucu,  Kerala eyaleti tüm meşrubat sektörüne, Gujarat eyaleti ise kolanın satışına yasak uygulamıştı.

Kaynak: Business Standard