Devlet eliyle zehirli pirinç

Bigada-zehirli-pirincKaynak: Ayfer Çalkıran, Taraf, 25 Kasım 2014

Çanakkale’nin Biga ilçesinde on bin dönümlük tarım arazisinin, kimyasal değerleri üst sınırlarda gezen zehirli su ile beslendiği ortaya çıktı. Çayın, 2015 yılında elli bin dönümlük çeltik üretiminin yapıldığı tarım arazisini sulaması planlanıyor.

2015’de de elli bin dönüm tarım arazisini sulayacak olan Gönen Çayı çevresinde arıtma skandalı yaşanıyor. Biga’da Güvemalan, Kepekli, Gerlengeç, Koruoba, Sinekçi, Bozlar ve Sığırcık Köylerinin sulayan Gönen Çayı 2013 yılında TÜBİTAK tarafından analiz edildi. Yapılan analiz sonucunda suya karışan kimyasalların suyu zehirlediği anlaşıldı. Sebebi ise bölgede bulunan altmış adet tabakhane, süt tozu ve bio enerji üretim fabrikaları. Fabrikaların çoğu arıtma tesisi kullanmadan kimyasal atıklarını çaya bırakıyor.

Suyun zehirlenmesine sebep olan tabakhanelerin bulunduğu alanda incelemeler yapan TC Gönen Ovası Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Aktan Çömlekçioğlu Taraf’a konuştu. “Fabrikaların atıklarını çaya bıraktığı boruları bulduk. Numuneler aldık” diyen Çömlekçioğlu, alınan numunelerin kimyasal maddeyi aratmadığını söyledi. Çömlekçioğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Raporlar da bu durumu ortaya koyuyor zaten. İmza kampanyası başlattık. Beş bine yakın imza topladık. Yetkililere ilettik. Fakat hiçbir değişiklik olmadı.”
Fabrika bölgesinde bulunan arıtma tesislerinin yüksek maliyet sebebiyle kullanılmadığını söyleyen Çömlekçioğlu: “Bu suyun kullanıldığı arazilerden en az 6-7 bin ton çeltik elde ediliyor. Bu da 3-4 bin ton pirinç demek, sofralara gelen kanserojen madde demek” şeklinde konuştu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verilerine göre tüm Türkiye’de 2013 yılında 900 bin ton pirinç üretildi.

DOMATES DE ÜRETİLİYOR

Bölgede tarım ve hayvancılık yapan Gökhan Gür, yaşadıkları sorunları Taraf’a anlattı. Balıkesir’de bulunan araziler için Gönen Barajı yapıldığını ve bu arazilerin barajdan sulandığını söyleyen Gür, “Bu sular temiz. Fakat bizim arazilerimize doğrudan Gönen Çayı’ndan su veriliyor. Bu su ise zehirli. Ben 32 yaşındayım, 15 yaşındayken bu çaydan balık yakalıyordum. Şu an hiç balık yok” dedi. Gür, bölgede çeltiğin yanında domates ve mısır da üretildiğini kaydetti.

Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise konuyu Meclis’e taşıdı. Konuya ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Sarıbaş, önergede suyun iyileştirmesi adına hiçbir işlem yapılmamasının nedenini sordu.