Malatya’da gölet çöle döndü

malatya-golet-kuruduKaynak: Haberkip, 17 Kasım 2014

Yaz mevsiminde sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde geçmesi nedeniyle Orduzu Göleti’nin suyu çekildi. Suların çekilmesiyle birlikte kuruyan gölette toprak çatladı. Orduzu Mahallesi’nin sulama suyu ihtiyacını da gideren gölette şimdi çocuklar oyun oynuyor.

Orduzu Mahalle Muhtarı Zeki Bakan, Orduzu’nun en büyük sorununu su sorunu olduğunu ifade etti. 1978 yılında yapılan Orduzu Göleti’nin suyunun çekildiğini kaydeden Bakan, “Orduzu Göleti, 1978’den önde dere idi. Dere kenarında hayvanlarımızı otlatıp, balık tutardık. 1978 yılında gölet yapıldı ve Orduzu’nun sulama suyu oradan karşılandı. Ama o dönem 100 dönüm arazi varken, şimdi 500 dönüm arazi var. Bu noktada da göletin suyu, sulama suyunu karşılamıyor” dedi.

Bakan, göletin kuraklık nedeniyle kuruduğunu ifade ederek, “Her sene Ağustos ayında göletin suyu yarıya düşüyordu. Ancak bu sene kuraklıktan dolayı sular çekildi” diye konuştu.

Göletteki suyun çekilmesinden faydalanan çocuklar ise, geçmiş yıllarda göletin su seviyesinin yüksek olmasından dolayı gölette yüzemediklerini ancak suların çekilmesiyle birlikte gölete girebildiklerini söylediler.