Sanayi tesisleri için geri kazanım suyu

sanayide-atık-su-kullanımıKaynak: Özgür Kocaeli, 17 Kasım 2014
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesislerinden çıkan atık suları değerlendirmek ve sanayi kuruluşlarının içme suyu kaynaklarını azaltmasını engellemek amacıyla Türkiye’de ilk kez ‘Geri kazanım suyu’ projesi hayata geçirildi. Arıtılan atık su, sanayi kuruluşlarına verilecek, park, bahçe ve yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’nde faliyet gösteren sanayi kuruluşlarının bölgenin içme suyu kaynaklarını kullanımını azaltmak ve atık suları değerlendirmek amacıyla başlattığı 13.5 milyon TL’lik ‘Geri Kazanım Suyu’ projesinin tanıtım toplantısına İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Genel Müdür yardımcıları Alattin Alkaç, Aziz Temiz, Ali Sağlık katıldı.

‘ŞİDDETLİ KURAKLIK YAŞANDI’

Kocaeli’nin 2012 yılında başlayan ve 2014 yılının sonbaharına kadar devam eden şiddetli bir kuraklık dönemi geçirdiğini söyleyen İlhan Bayram, şöyle devam etti: “2012-13 kış mevsiminde yeterli yağışlar gerçekleşmemiş ve Yuvacık Barajı tam dolmadan 45 milyon m3 seviyesinden inişe başlamıştı. 2013 yılında gölden 16 milyon m3 su alınarak şehre verilmiş ve kuraklığın ilk senesi herhangi bir su kesintisi yapılmaksızın geride bırakılmıştır. 2013-14 kışının resmi verilere göre son 50 yılda görülmedik derecede kurak geçmesi dolayısıyla Sapanca Gölü’nden 2014 yılında yaklaşık 46 milyon m3 su takviyesi yapılmıştır. Eğer bu hat olmasaydı 2013 yılının Ekim ayının başında Yuvacık Barajı’ndaki su bittiği için şehir susuz kalacaktı.”

SANAYİ KURULUŞLARINA SU VERİLİYOR

Kullar atık su arıtma tesisinden elde edilen geri kazanım suyu bölgede faliyet gösteren sanayi kuruluşlarına verilmeye, park ve bahçelerin sulamasında kullılmaya başlandı. İlk aşamada Entek ve Goodyear firmaları geri kazanım suyu verildi. Pirelli, Messer Ailgaz adlı kurumlara da sayaçlar takıldı.

ARITILMIŞ SU YARI FİYATINA

Gebze ve Kandıra ilçelerinde arıtma tesislerinde atık suların denemelerinin yapıldığını söyleyen Bayram, “Denemelerde olumlu sonuçlar aldık. Bunların fabrikaları dağıtım hattını yaptık. Yaklaşık bir aydır bu tesisler devreye girdi. Köseköy’de önemli tesis kuruluşlarına su vermeye başladık. Onların da faydasına şebekeden aldıkları suyun yarı fiyatına bu suyu veriyoruz. Sabancı gurubu henüz almadı daha. Bir çok sanayi kuruluşu bekliyor. Atık sudan çıkan suyu ilk önce arıtmadan geçiriyoruz. Biyolojik arıtma yaptığımız enferruj ışınları kullandıktan sonra klorlama yaparak tesislere suyu gönderiyoruz” dedi.

MALİYET AVANTAJI GETİRİYOR

Geri kazanım suyunun sanayi kuruluşlarına getireceği maliyet avantajına dikkat çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, “Halen sanayi kuruluşları, İSU nun şehir şebekesinden KDV dahil tonu 8.9 TL’ye su satın alıyor. İSU tarafından 120 bin m3 ün üzerinde su alan kuruluşlara yüzde 25 indirim uygulanıyor. Böylece suyun tonunun indirimli fiyatı 6.67 TL’ye geliyor. Oysa geri kazanım suyu sanayi kuruluşlarına tonu KDV dahil 3 TL’den verilecek” diye konuştu.