Baraj faciasında 16 sanık için 15 yıla kadar hapis istendi

fft2mm6436747Kaynak: DHA

Kozan Ağır ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuksuz 17 sanığın avukatları ile bazı sanıklar hazır bulunurken, davacı olmayan ölen işçilerin aileleri ve avukatları katılmadı. Sanık avukatları, İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlüğü’nce hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz ederek yeni bir bilirkişi tayinini istedi. Ancak mahkeme heyeti, avukatların itirazını reddetti.

Mahkeme savcısı ise mütalaasını vererek tutuksuz sanıklardan Emine Nur Aşık’ın beratını, Proje Müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat, iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago ile diğer görevliler Hasan Yıldırım, Bülent Küçük, Ferdi Alkan, Ali Maraş, Kadir Doğan, Fatih Ardıç, İbrahim Atay, Hüseyin Korkmaz, Servet Eğilmez, Ekim Ulaş, Cengiz Ulucan, Ahmet Fuat Üstündağ ile Ali Seçer’in ’Taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan’ 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti, karar vermek üzere duruşmayı 5 Mart 2015’e erteledi.

BARAJ KAPAĞI PATLAMIŞTI

Kozan İlçesi’nin Ergenuşağı Mahallesi yakınlarında, Göksu Irmağı üzerine inşa edilen Gökdere Köprü Barajı kapağının 24 Şubat 2012’de patlaması sonucu baraj havzasında çalışan işçilerden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Hasan Bolat, Erdal Demirelli, Erkan Yiğen, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral hayatını kaybetti.

Olayın ardından bölgeye gönderilen arama kurtarma ekipleri 5 işçinin cesedine ulaşırken, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit, Selahattin Aral’ın cesetleri halen bulunamadı. Yaşanan facia sonrası Kozan Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturmada şantiye sorumlusu Proje Müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldı.