BM, Fransa’daki tartışmalı baraja karşı yasal işlem başlattı

remi hommageAvrupa Komisyonu, Fransa’ya, protestoları ateşleyen ve bir kişinin hayatına mal olan barajı; AB çevre hukuku ile nasıl uzlaştırdıklarını açıklaması için bir son bildirim gönderdi. Fransa ayrıca, barajın, uzun erimli su yönetimini amaçlayan Su Çerçeve Direktifi ile nasıl uyuştuğunu da açıklaması gerekiyor.

Komisyon, Fransa’nın baraj projesine, kapsamlı bir çevresel etki değerlendirmesi yapmadan ruhsat verdiğini öne sürüyor. Projenin su kaynağı üzerine çevresel hasara yol açacak olmasına rağmen onaylanmış olduğu düşünülüyor.

Fransa’nın, çevresel hasara yol açacak barajı aklamak için iki ayı var. Baraj yapımı da zaten, yerel çevreci protestocular ve sosyalist hükümet ile görüşmeler gerçekleştirilmesi amacıyla askıya alınmıştı. Hükümet, şimdi bazı yenilikler ile projeyi kriterlere uydurmayı hedefliyor.

 

“Remi’nin hatırası için; baraja hayır!”
Geçen ay Fransa’da, Sivens Barajı protestolarında 21 yaşındaki bir öğrenci polis tipi el bombası ile öldürülmüştü.

Çevreciler, koruma kapsamındaki 94 tür memeli, kuş, kelebek ve yılanı barındıran 13 hektar sulak alanı sular altında bırakmasından endişelilerdi. Eylem organizatörleri, komisyondan gelen haberi sevinçle karşıladı.

Komisyonun açıklaması, barajın AB çevre hukukuna aykırı olduğunu da ortaya koyuyor. Barajın yapımı ile Tescou Nehri’nin su kalitesi düşebilir. Ayrıca, büyük ölçüde mısır üretimi yapan 30 tarım çiftliğine su sağlanması su miktarının düşmesinin yanı sıra, bu tür üretimde aşırı miktarda kullanılan pestisit ve suni gübreler de ayrı bir sorun oluşturuyor.

 

Kaynak: The Guardian