Hani Gediz’de Balık Tutacaktık?

gedizKaynak: Haberciniz

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Gediz Nehri’nde kirlilikten kaynaklanan toplu balık ölümlerinin artması üzerine Bakan Eroğlu’na seslendi. Moroğlu, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na, “28 Mart 2008’de yaptığınız açıklamada 31 Aralık 2012’de Gediz bizim yüzümüzün akı olacak demiştiniz, aksine nehir ölüm nehri haline geldi.” dedi.

Gediz Nehri’nin Turgutlu yakınlarından geçen bölümünde sudaki ağır kimyasal maddelerden kaynaklanan toplu balık ölümlerinin yeniden yaşanması üzerine, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na 2008 yılında verdiği sözü hatırlattı. Nehirdeki kirlilik ile ilgili olarak geçen yıl sonunda TBMM Başkanlığı’na ‘Meclis Araştırması’ talebiyle önerge verdiklerini belirten CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu şöyle konuştu; “Bu araştırma önergemizde ‘Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes nehirlerindeki mevcut kirliliğin giderilmesi, kirliliğin yaşanmaması için yapılması gerekenlerin belirlenmesi, ihtiyaç duyulursa tüm bunlara ilişkin yasal prosedürlerde yeni düzenlemeler yapmak gerekmektedir” demiştik. Ama bu konuda tek bir adım bile atılmadı. Üç nehrimiz de hızla kirleniyor ve hiçbir canlının yaşayamayacağı ölüm nehirleri haline geliyor.”

‘DEĞİL BALIK AVLAMAK PİS KOKU YÜZÜNDEN NEHRİN YAKININDAN GEÇMEK BİLE HAYAL OLACAK’

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun 28 Mart 2008’de İzmir’de düzenlediği bir toplantıda, Gediz Havzası’na ilişkin kararlarla ilgili açıklama yaparken, bir gazetecinin sorusu üzerine nehrin tertemiz hale geleceği tarih için söz verdiğini belirten Moroğlu şunları söyledi: “Sayın Bakan o gün ‘Arkadaşlara talimatlar verdik. Onlarla ilgili bir eylem planı hazırlayacağız. Tarih verirken ezbere tarih verilmez tabii. Her kuruma şu anda vazife verdik, onlar da bu verdiğimiz talimatlara göre raporlar hazırlayacak, herkesten eylem planlarını alacağız, buna göre tarih belirlenecek. Ama bizim düşüncemiz, 2012 yılı sonuna kadar Gediz tertemiz olsun diye benim kafamda bir fikrim var. 2012 yılı itibariyle kafamda bir çizgi çektim yani. 31 Aralık 2012 saat 16.59 diye kafamda, arkadaşlarıma telaffuz ettiğim birşey var. Bu konuda kararlıyım’ demişti. Şimdi kendisine soruyorum. Takvimler 9 Aralık 2014’ü gösteriyor. Verilen sözün üzerinden iki yıl geçmiş. Bu süre içinde Gediz’in kurtarılması için neler yapıldı kamuoyu merak ediyor. Yoksa sayın Bakan bu sözü laf olsun diye mi söyledi. İki yıllık sürede 401 kilometrelik nehrin güzergahında yer alan bütün ilçelerde arıtma tesisleri bitirilmiş olur, nehre kirlilik akışı da kesilmiş olurdu. Sadece Salihli’de arıtma yapıldı, diğer yerleşim yerlerinden ses yok. Doğayı, tarımı, çiftçiyi hiçe saydığını şimdiye kadar yüzlerce uygulaması ile belli eden AKP iktidarı bu vurdumduymazlığı ile çevreyi hiç önemsemediğini gözler önüne seriyor. Tarlasını Gediz Nehri’nden sulayan onbinlerce çiftçi perişan ve soruna hızla çözüm bulunmasını istiyor. Sayın Bakan o yıllarda ‘Gediz’de balık avlayacağımız’ günler yakın demiş, böyle giderse değil balık avlamak pis koku yüzünden nehrin yakınından geçmek bile hayal olacak.”