İrlanda’da on binlerce gösterici suyun ücretlendirilmesine karşı çıktı: Ödemeyeceğiz!

memet2

Dublin sokaklarında on binler haykırıyor: “Ödeyemeyiz, Ödemeyeceğiz!” Dün gerçekleşen kitlesel gösteri, kemer sıkma politikalarının bir parçası olan suyun ücretlendirilmesi tasarısının feshedilmesini talep ediyor.

Eylem, İnsan Hakları gününe denk getirildi. Çünkü BM, su ve hijyen hakkını bir insan hakkı olarak tanımlıyor.

 

Su kamusaldır ve insan hakkıdır

Eylemciler, suyun özelleştirilmesinin ilk aşaması olan suyun ücretlendirilmesini ve vergiler ile finanse edilen kamusal su hizmetinin, yarı kamusal yarı özel bir şirkete devredilmesini öngören IMF tasarısına karşı çıktı. Tasarı karşıtları, su ücretinin zaten işsizlik, yoksulluk ve kesintiler ile toplum üzerine haksız bir maddi yük yükleyeceğini söylüyorlar.

Tasarının yarattığı yaygın öfke karşısında hükümet de planda kimi küçük değişiklikler yapılacağını duyurdu. Fakat, Irish Times’da yazan Paul Murphy fiyatların hala çok yüksek olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Artık şu anlayış yaygın bir biçimde yerleşti: fiyatlar ne düzeyde olursa olsun, su için para ödemek kabul edilemez! Su kamusaldır ve hayati bir ihtiyaçtır.”

63 yaşındaki işsiz Michael Lumley de “Eklem kireçlenmesi sorunlarıyla boğuşuyorum. Çalışmam mümkün değil. Malul aylığı ile geçiniyorum ve herkes gibi, ödemem gereken bir dolu faturam var. Noel’de ne yapacağımı bilmiyorum, masraflar beni çok zorlayacak. Su için zaten vergi ödüyorum ve daha fazlasını ödemeye gücüm yetmez.” diyor.

 

Dublin sokakları hınca hınç doluydu

Eylem saatinde, Dublin sokakları ülkenin dört bir yanından gelen insanlar ile hınca hınç dolmuştu, kıpırdamak mümkün değildi.

 

Detroitliler de destek için Dublin’deydi

Dublin’de gerçekleşen kitlesel protestolara katılanlar arasında, Amerika’da su hakkı için mücadele eden Detroit Su Birliği üyeleri de vardı.

 

memet1

 

Çevre Bakanı yasayı savundu

Çevre Bakanı Alan Kelly, yasayı savundu: “Su ücretleriyle ilgili hiçbir şey değişmeyecek. Bu konuda oldukça spesifik ve açık olmalıyım. Bu paket şu anda en uygunu. Ben ve başkaları tarafından titizlikle düşünüldü. Bu kapsamlı bir paket.”

 

Kaynak: CommonDreams & EuroNews