Oskoroz Deresi HES’ten kurtarıldı

Oskoroz-deresi-kurtarildiKaynak:GerçekGündem, 15 Aralık 2014

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da çocukluğunun geçtiği, meşhur Karadeniz halk türkülerine konu olan Oskoroz (Askoros) Deresi kurtarıldı.

Danıştay 14. Dairesi’nin verdiği son kararla birlikte Oskoroz Deresi’nde HES yapılmasının önü tamamen kapandı.
Derelerin Avukatı Remzi Kazmaz, çektiği filmlerle, belgesellerle anlattığı uzun soluklu direniş sırasında, yöre halkıyla yollara düşmüş; Kazım Delal isimli vatandaş da dava açmak için ahırdaki ineğini satıp bankadan kredi çekmişti.

BU KARAR SON KARARDI, GEREKİRSE AİHM’E GİDERİZ
Danıştay’ın önemli kararını değerlendiren davanın avukatı Remzi Kazmaz, Oskoroz Deresi kararının mesaj yüklü bir karar olduğunu söyledi. Yöre halkının kararlı mücadelesi sayesinde, Rize’de İkizdere dışındaki tüm HES’lerin ya iptal edildiğini ya da yürütmesinin durdurulduğunu belirten Av. Kazmaz, hükümete “Artık bundan sonra ısrar etmeyin” çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın memleketinden verilen bu mesajın anlamlı olduğunu belirten Av. Kazmaz, Karadeniz başta olmak üzere halkın istemediği bütün HES’ler durdurulmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.
Av. Kazmaz, Cem Karaca ve birçok sanatçı tarafından yorumlanan şarkılara da konu olan meşhur Oskoroz Deresi’yle ilgili kararın neden önemli olduğunu şöyle anlattı:

10 YILDIR DERELERİN AVUKATLIĞINI YAPIYOR
“Askoros Deresinin önemi henüz bu kararla daha yeni anlaşılıyor. Çünkü 9 belediye, 26 köy ve 350 bin nüfus içme suyunu bu dereden karşılıyor. Burada ÇED gerekli değildir veya ÇED olumlu raporu verenler hangi akla hizmet etmiştir? Bunu bilerek yapmak vicdansızlıktır. Ben Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu gerçeği bildiğine inanıyorum. Hatta Rize Valiliği’nin ÇED gerekli değildir kararını verirken bilerek değil teamüllü olarak davrandığını sanıyorum. Eski Belediye Başkanı Halil Bakırcı asıl sorumludur. Davalı şirketi ve idareyi yönlendiren bu kişidir. Daha sonra bu kişinin HES’cilerle aynı dere üzerinde HES kurma girişimleri oldu. Ama çevreciler, doğa dostları ve köylüler müsaade etmediler. Derelerin Kardeşliği Platformu Kurucu Başkanı olarak hepsine teker teker teşekkür ediyorum. 10 yılı aşkın bir süredir derelerin avukatlığını yapıyorum. Ve yine Derelerin Kardeşliği Platformu’nun kurucusu ve başkanlığını yapıyorum. Benim için yılların cefası ve eziyeti artık bu dava ile bitti. Ortada aslolan bir gerçek var. Halk vadilerinde ve derelerinde HES istemiyor. HES projeleri yanlıştır ve derhal iptal edilmelidir.

DÜNYA EKO TURİZMİNİN BAŞKENTİ OLABİLECEKKEN…
Karadeniz’de birçok vadi ve ovaları besleyen dereler bu bölgeyi tüm dünyanın cazibe merkezi haline getiriyor. Uluslar arası sözleşmelerle korunan milli parkları, ekosistemi, bilimsel araştırmalara konu olan Machael gibi bölgeler flora ve faunasıyla aslında dünya eko turizminin başkenti olabilecek düzeyde zenginliği içinde barındırıyor.”