Suyu aramak: Kırsal bölgelerde su bulma mücadelesi

ethYiyecek olmadan haftalarca hayatta kalınabileceğini fakat su olmadan ancak bir kaç gün yaşanabileceğini herkes bilir. Musluklarımızdan su akması gibi bir ayrıcalığa sahibiz. Bu bir ayrıcalık çünkü, BM’e 2004’te göre kırsal bölgelerde yaşayanların yalnızca %42’sinin suya erişimi vardı. Bu insanlar için, suya erişmek büyük bir çaba ve beceri gerektiriyor.

 

Su için 8 gün yürümek

desertÖrneğin, Etiyopya’daki Hamar’da insanlar en yakın kuyuya ulaşmak için kavurucu sıcak altında uzun, meşakkatli bir yolu yürümek zorundalar. Fakat bu kolay kısmı, zor olan ise, dönüş yolunda köydeki herkese yetecek kadar suyu taşıyabilmek.

Su gerçekten ağırdır ve uzun bir mesafe boyunca taşınması hayli yorucudur. Tubu kabilesinin kadınlar ve çocuklar, çölün diğer yanına açılan marketten su almaya gittiklerinde, yolculukları 45 derece sıcaklık altında 8 gün sürüyor. Bu uçsuz bucaksız çölde hayatta kalmalarının tek yolu ise geldikleri rotayı hatırlayabilmeleri.

Annelerinden aldıkları yön bulma yetilerine güvenen kadınlar, yıldızlara ve kum tepeciklerinin şekillerine bakarak yönlerini tayin ediyorlar. Fakat bu kaygan kumlar arasında bir küçük hata bile hayatlarına mâl olabilir.

Fillere güvenmek

Kenya’daki Samburular ise, nehirler kuruduğunda kendilerine değil fillere güveniyorlar. Fillerin yeraltı sularını tespit etmek konusunda inanılmaz bir kabiliyeti var. Samburular filleri izleyip, onların açtığı boşluklardan, sığ yeraltı sularını çekiyor. Köylerine geri dönerken de suyun bir kısmını susamış hayvanlar için açıkta bırakıyorlar. Çünkü hiç bir canlının susuzluktan ölmemesi gerektiğine inanıyorlar. Özellikle de suyu bulmak için kendilerine yardım eden hayvanların.

Suyu beklemekataca

Kimileri uyu aramaya giderken, kimileri de suyun onları bulmasını bekliyor; Şili’de, Atacama Çölü’nde yaşayanlar gibi. Rüzgar Pasifik’ten estiğinde deniz suyunu damlalar halinde taşıyor ve kalın bir sis bulut oluşturuyor. Sis çöle vardığında, taşınan su çöl kaktüslerinin üzerinde tutuluyor ve hayvanlar bu suyu içiyor. Bundan ilham alan yerliler de, çöle dev ağlar örerek suyu yakalamanın bir yolunu bulmuşlar. Sis yoğunlaştıkça, kıymetli su ağlardan borulara akarak köye ulaşıyor.

 

 

Kaynak: BBC