Giresun ve Ordu’da HES’lere Karşı Karar

giresun-ve-orduda-heslere-karsi-kararKaynak: Bianet, 7 Ocak 2015
Giresun ve Ordu’da yapılmak istenen HES’lerin çevresel etki değerlendirmesinin (ÇED) olumlu olduğu yönündeki karar iptal edildi.

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’ndan Ertuğrul Gönül’e göre HES’lerin zararlarının mahkemece görülmesi diğer HES’lerin durdurulması için de önemli.

“Ordu’nun Kabatas ilçesi Belen Mahallesi ve Gölköy ilçesi Direkli Beldesi sınırları içinde bulunan Direkli Çayı üzerinde yapılması planlanan Erkan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED’i mahkeme tarafından iptal edildi.

Ayrıca Giresun’un Dereli ilçesinde Aksu Deresi üzerinde kurulması planlanan İkisu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin ÇED kararının iptali için de dava açılmıştı. Bu davada da mahkeme bilirkişinin belirlemelerine dikkat çekerek HES şirketlerinin aleyhine karar verdi.”

Ortak saptamalar

Platform her iki mahkeme kararının bilirkişi raporunda şu saptamaların yer aldığına dikkat çekti.

* “Kurulması planlanan hidroelektrik santrali sonucunda önemli ölçüde doğa tahribatının oluşacağı…”

* “Tabii ve ekolojik dengenin bozulacağı, projenin bölgede yaşayan insanların, tarım alanlarının, hayvanların ve ırmaktan doğrudan faydalananların su ihtiyacının karşılanması hususunda önemli ölçüde olumsuz etkisinin olmayacağı, ancak baraj gölü etrafında koruma amaçlı yapılacak olan çitlerin yaban hayvanlarının sudan faydalanmasını engelleyeceği…”

Mahkeme ÇED olumlu kararının çevre mevzuatı hükümleri ile hukuka uygun olmadığına karar verdi. (YY)