Shell, Nijerya’da sebep olduğu petrol sızıntısı İçin ‘ödeme’ yapacak

Shell-Nijeryaya-tazminat-odeyecekKaynak: Direnisteyiz.org, 07 Ocak 2015

Shell, Nijer Deltasında sebep olduğu iki petrol sızıntısı nedeniyle açılan davada, üç yıllık mücadele sonrası ‘uzlaşmayı’ seçerek; sızıntıdan etkilenen Bodo halkına 84 milyon dolara yakın bir bedeli ödemeyi kabul etti.

2008- 2009 yıllarında bölgede iki kez petrol sızıntısına sebep olan Shell, üç yıl süren hukuki savaş sonunda halkın kayıplarını ödemek için 84 milyon dolar civarında para ödemeyi kabul etti. Dava açan 15 bin 600 balıkçının avukatı, davalıların kayıpları için 3 bin 300’er solar ödeme alacağını ifade etti. Geri kalan 30 milyon doların ise halkın kayıplarını karşılamak için kullanılacağı ifade edildi. Avukat Martyh Day, Shell’in bu konuyu altı yıl gecikmeli olarak ele almasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Avukat, sızıntının doğaya v ve geçimlerini sağlamak için doğaya bağımlı olan insanlara verdiği zararın boyutunun doğru tespit edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Shell yöneticisi Mutiu Sunmonu Bodo’da meydana gelen iki sızıntının sorumluluğunu kabul ettiklerini, iki sızıntının da borulardaki işlevsel hatalar nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Bunun yanında firma, bölgedeki doğa kirliliğinin sorumluluğunu kabul etmezken; kirliliğin petrol hırsızlığı ve yasa dışı artıma işlemlerinin sonucu olduğunu iddia etti.

Sızıntı baş ağrısı ve görme kaybı gibi sağlık sorunlarına sebep olurken, balıkçılığın yaygın bir geçim kaynağı olduğu bölgeninin ekonomisini de değiştirdi. Uluslararası Af Örgütü, balıkçıların yaşamlarını devam ettirebilmek için farklı yollar bulmak zorunda bırakıldığını belirtirken, Birleşmiş Milletlere at başka bir çalışma bölgedeki içme suyunun kirlendiğine ve bunun oluşturduğu sağlık tehditine dikkat çekti.