Amerika’yı Bin Yıldır Görülmemiş Bir Kuraklık Bekliyor!

Anasazi-Ancient-Pueblo-People-665Yeni yapılan bir araştırma ABD’nin güney batısı ve Büyük Ovalar Bölgesi’nin, iklim değişikliği sonucu, geçtiğimiz bin yılda görülenlerin hepsinden çok daha kötü bir on yıllarca sürecek kuraklık ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

İklim değişikliği ve artan sıcaklıklarabağlı olarak yaklaşmakta olan kuraklık dönemi, ülkenin büyük bölümünde hayatın normal şartlarda devam etmesine olanak vermeyecek gibi görünüyor. Araştırmacıların bahsedilen kuraklığın, şuan Kaliforniya’da sürmekte olandan, ya da antik çağlarda görülen efsanevi kuraklıklardan (13. yüzyılda Anasazi Medeniyeti’nin çöküşüne yol açan felaket gibi) kat kat kötü olacağını tahmin ediyor. Araştırmacılardan biri olan Kolombiya Üniversitesi’nden iklim bilimci Jason Smerdon, 21. yüzyılda tahmin edilen dev-kuraklıkların, antik dünyanın kalıntıları arasında tarihi bir yürüyüşe çıkmak gibi olduğunu söylüyor.
Araştırmaya göre, ABD’nin günney batısı ve Büyük Ovalar, 21. yüzyılın ikinci yarısında, iklim değişikliği ve artan sıcaklıklar nedeniyle kuruyacak. Fakat bu araştırmanın en önemli özelliği ise bu kuraklığın son bin yıl içindeki en kötü kuraklık olacağının ortaya çıkmış olması. 2000’den beri gözlemlediklerimiz, başımıza gelecek felaketin sadece küçük belirtileri. Arizona, California, Nevada, New Mexico, Oklahoma ve Texas’ta, bu yıllardan 11’i kuraklık içinde geçti. NASA’ta göre 64 milyon ,insan bu kuraklıktan etkilendi. Bu durumun süregelen sonuçları oldu. Kalforniya’da kuraklığın dördüncü yılına girildi ve bu son 1200 yılın en kötü kuraklığı. Çiftçiler sürülerini satmak zorunda kaldı. Bitki üreticileri tarlalarını terk etti. Şehirler su karnesi sistemine geçmeye çalışıyor.
Hal böyleyken, gelecek kuraklıklar çok daha yıkıcı olabilir. Çünkü bu defa kuraklık yıllar değil on yıllar sürecek. Smerdon, “Modern Amerika tarihinde bu kadar uzun erimli bir kuraklık görülmedi. Bu araştırma bize gösteriyor ki, yıldan yıla uzayan ve on yıllar süren aşırı kuraklık vakaları gelecekte bizi bekliyor olabilir.” diyor. Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kuraklığın etkileri güney batıda artan nüfus ve su talebi ile de bağlantılı olarak daha yakıcı olacak. Halihazırda ise, suya olan talep (evsel ve tarımsal), Kaliforniya’da ve güney batıda yeraltı su seviyelerini ciddi oranda düşürmüş durumda.
İçinde bulunduğumuz ısınma gidişatı, güney batı ve Büyük Ovalar’da, bilindik çiftçilik yöntemlerini kullanmayı imkansız hale getiren kronik su sıkıntısının görülmesi riskini ortaya çıkartıyor. Araştırma gitgide artan su talebi, yeraltı suyu kayıpları ve yükselen sıcaklıklar sonucu sürüklenilen kurak bir geleceğin, bizleri çok daha zorlu bir uyum mücadelesine sürükleyeceğini belirtiyor.
Kaynak: Guardian