Diyarbakır’daki HES projeleri bir bir iptal ediliyor

diyarbakirdaki-hes-projeleri-bir-bir-iptal-ediliyor0b5b3b5e0bdd150d1fe8Kaynak: Güney Doğu Ekspres

Dicle Vadisi üzerinde yapılması planlanan 3 HES projesinin DSİ tarafından iptal edilmesinin ardından Çermik’te yapılması planlanan bir HES projesinin daha iptal edildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’da Dicle Vadisi’nde yapılması planlanan, ancak biri Eylül ayından ikisi de geçen günlerde iptal edilen 3 HES projesinin ardından Çermik’te yapılması planlanan Sakaltutan HES projesinin de iptal edildiği ortaya çıktı. İlçe sınırları içerisinde bulunan Sakaltutan mevkisinde 2010 yılında ihaleye çıkartılarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından onaylanan HES projesinin Dicle Vadisi’ndeki 2 HES projesinin vazgeçildiği gün iptal edildiği öğrenildi. HES projesinin, yapılmak istenilen Çermik Suyu üzerinde yapımı devam eden Çermik Kale Barajı’nın su seviyesini düşüreceğinden dolayı iptal edildiği ortaya çıktı.

Yüklenici firmanın başvurusunun ardından Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından alınan kararın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından onaylanması bekleniyor. İptalin onaylanmasıyla birlikte söz konusu alan HES projesiyle tahrip edilmekten kurtulacak, ancak alanda 2014 yılında temeli atılan Çermik Kale Barajı ise doğa katliamı yaratmaya devam edecek.

İptalin detayları

Öte yandan Dicle Vadisi’nde geçtiğimiz günlerde iptal edildiği ortaya çıkan iki ayrı HES projesinin iptaline ilişkin detaylar da ortaya çıktı. Dicle I HES projesine ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı DSİ Hidroelektrik Enerji Daire Başkanlığı’na DSİ. 10. Bölge Müdürlüğü’nce yazılan yazıda proje alanının UNESCO süreci kapsamındaki Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı projesi sınırları içerisinde yer almasından dolayı projenin yapılabilirliğinin kalmadığı ifade edilerek, bu konuda projenin hayata geçirilebilmesi için genel müdürlüğün görüşü talep edildi. DSİ’nin talep yazısına istinaden verilen cevapta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün projeye ilişkin UNESCO adaylık dosyasının önemli bileşenlerinden olan Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ile Ongözlü Köprü’nün özgünlük ve bütünlüğüne zarar verebileceği yönündeki tespitine yer verilerek, iptal kararının uygun görüldüğüne yer veriliyor.

Aynı şekilde iptal edilen Dicle III HES projesi içinde UNESCO sürecini riske atacağından dolayı iptal kararı verildi.

Son karar EPDK’de

İptal edilen 3 HES projesi için bakanlıkça çıkan kararın ardından karar ilgili kurumlara tebliğ edildi. Tebliğ edilen kurumlardan biri de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu. EPDK’nin bakanlığın kararını uygun bulup onaylamasıyla birlikte HES projeleri tamamen iptal olacak ve tarihi On Gözlü Köprü ile Dicle Vadisi kurtarılmış olacak.