Musul’da aylardır elektrik ve su yok

39fb0ac0-b697-11e4-8087-89d68ab8b618-jpg20150217140435Kaynak: AA

Terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Musul kentinden kaçarak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) sığınan Şahbek (Şebek) Kürtleri yaşadıklarını anlattı. Görgü tanıkları, Musul’u yaşanmaz hale getiren IŞİD’in, gençleri militan olmaya zorladığını ve yerel halkın mallarına el koyduğunu ifade etti.

Musul’un 10 Haziran 2014’te IŞİD’in eline geçmesinin ardından binlerce insan evini terk etti. Ancak Musul’un kent merkezi, IŞİD’in eline düşmesine rağmen bazı ilçe ve nahiyelere yönelik saldırı yapılmadığı için insanlar evlerinde kalmayı tercih ettiler. IŞİD’in 2 Ağustos 2014 tarihinde Kürt bölgesine saldırmasıyla birlikte Musul’un geri kalan ilçe ve nahiyeleri de terör örgütünün kontrolünü girdi. Yezidi ve Şahbek ailelerin yaşadığı Beşika ilçesi daha sonra IŞİD’in eline geçen yerleşim birimi oldu. Burada yaşanan çatışmalara rağmen bazı aileler, evlerinde kalmaya devam ettiler.

Geçen süre içerisinde Musul bölgesinde elektrik ve su olmaması, IŞİD’in gençleri zorla militan yapmak istemesi ve “Musul’a büyük operasyon düzenlenecek” söylentisi üzerine daha önce evinde kalmayı tercih edenler de kaçmaya başladı. Ailelerin bir kısmı, kaçmayı başarırken bazılarının da IŞİD tarafından yakalanarak öldürüldüğü ileri sürüldü.

Kaçan 30 aile Duhok’a sığındı

Musul’un IŞİD kontrolündeki Beşika ilçesindeki köylerden kaçan 30 aile ise Duhok ilinin Berdareş ilçesine sığındı. Sağlık taraması ve güvenlik soruşturmasından geçirilen aileler, IKBY hükümeti tarafından kurulan Berdareş kampına yerleştirildi. Güvenlik gerekçesiyle görüntü alınmasına izin verilmeyen kişiler, yüzlerini kapatarak ve kod isimler kullanarak AA’ya yaşadıklarını anlattı.

Ailesiyle kaçmayı başaran “Yusuf” kod adlı sığınmacı, terör örgütü IŞİD kontrolündeki Musul’da “hayatın her geçen gün çekilmez hale geldiğini” belirterek, “Musul’da aylardır elektrik ve su yok. Her şey çok pahalı. Mutfak tüpü 60 dolara satılıyor. Çatışmaların başında Musul’da kalanlar, kenti terk etmediklerine pişman oldu. Malımıza, mülkümüze zarar gelmesin diye 7 ay kaldık ancak her şey elden gitti” dedi.