San Francisco’da kuraklık ve su krizi: İnsanlar ya da Somonlar

pardee-tower

San Francisco – Doğu Körfezi sakinleri Cumartesi günü şebeke sularının tadında bir acılık fark etti. Suyun Pardee Rezervuarı’ndan Körfez Bölgesi’ne gelişi yaklaşık olarak iki günü buluyor. Cumartesi günü su ulaştığında öfkeli insanların e-posta ve tweetleri ortalığı kasıp kavuruyordu. Bölge sakinleri musluğu açtıklarında akan suyun metalik bir tadının ve keskin bir kokusunun olduğunu belirtti. Doğu Körfezi Bölgesi Belediye Hizmetleri Birimi’nin (EBMUD) içme suyu hizmeti sağladığı 1 milyon müşterisi bulunuyor.

Şikâyetlere cevaben, EBMUD suyu genellikle Pardee Rezervuarı’ndaki daha düşük seviyede bulunan valflardan çektiklerini belirtti. Ancak geçen Perşembe günü, 26 Mart tarihinde, görevliler şebeke suyunu daha yükseklerdeki valflerden çekmeye başladılar. Soğuk suyu rezervuarda daha derinlerde tutma yükümlülüğünü karşılayabilmek amacıyla operasyonel bir değişikliğe gidildi. Nehir şartlarını, geri dönen somonların hayatta kalabilmesini mümkün kılacak düzeye getirmek için soğuk suyun bu yıl içinde akıntı yönünde bırakılması gerekiyor. ABD Balık ve Vahşi Yaşam Hizmetleri ve California Balık ve Vahşi Yaşam Birimi ile 1998 yılında yapılan bir anlaşma çerçevesinde, Belediye’nin balıkların üreyebilmesi için her sonbaharda yeterli miktarda soğuk suyu salmak gibi bir hukuki yükümlülüğü bulunuyor.

Pazartesi günü, EBMUD Somon populasyonlarının varlığını sürdürmesini garanti altına almak için gerekli yükümlülükleri yerine getirme kararını iptal etti ve Doğu Körfezi’nin 1 milyonu bulan müşterilerine temiz içilebilir su temin etme amacına yönelik geçici bir tedbir olarak, Pardee Rezervuarı’nın alçakta bulunan kapılarından suyu pompalamaya başladı.

EBMUD şebeke suyunun içmek ve kullanmak için güvenilir olduğunu ve tüm ulusal ve federal kamu sağlığı standartlarını karşılamaya devam ettiğini bildirdi. Kirli suyun sorumluluğunu yerel gazetelerde bahsi geçen “alg patlaması” meselesine bağlamak suretiyle, “normal” operasyon için gerekli olan suyun artık mevcut olmadığı gerçeği yumuşatılmaya çalışılıyor. Burada şöyle bir mantık geçerli: alglerin etkilediği Doğu Körfezi’nde rezervuarın yüksek bölgelerindeki su ne zaman içmek için kullanılsa, güvenli su standartlarını taşıyormuş gibi muamele edilen su kirli ve içilmez olacaktır. Algler sıcak suda patlar ve hatta müdahale edildikten sonra bile arkasında acı bir koku ve madeni bir tat bırakır.

EBMUD sözcüsü Abby Figueroa şöyle diyor: “Kuraklık devam ederse ve başka bir seçenek bulamazsak, bu sorun kendini tekrar gösterecek.” Figuearoa ekliyor, “Azalan su kaynaklarımıza bağlı olarak kuraklığın başka etkileri de ortaya çıkacaktır”. “Bu onlardan yalnızca biri.”

Devam etmekte olan dört yıllık kuraklık ya da yeni normal yağış düzeninden dolayı, Pardee Rezervuarı’nın üzerinde hiç kar kalmadı. Normalde yılın bu döneminde birkaç fitlik bir kar bulunur ve eriyen kar soğuk suyu sistemin içine gönderir. Pardee Rezervuarı’nda suyun sıcaklığı önümüzdeki aylarda giderek yükselecek. Sıcaklık arttıkça algler büyüyecek ve içilebilen suyun miktarı giderek azalacak.

Kaynak: Revolution News