Bursa’da köylü kadınların HES zaferi

bursa-HES-zaferiKaynak: Milliyet, 01 Mayıs 2015
Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Saitabat, Derekızık, Osmaniye ve Orhaniye mahallelerini kapsayan bölgede kurulması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin iptal edildiği açıklandı.
Derelere kurulacak HES projesi, köylü kadınların ve STK’ların eylemleri sonrası iptal edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Derekızık Mahallesi Muhtarı Kamil Işık, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun 4 köyü etkileyecek olan HES Projesi’nin iptal edildiğini kendilerine ilettiğini belirterek, “Bu yolda bizimle birlikte olan tüm halkımıza teşekkür ediyorum. Birlikte olduğumuzda ne kadar güçlü olduğumuzu hep birlikte görmüş olduk. Bize inanan ve güvenen herkese teşekkür ederiz. Bize inanan sayın Valimize de teşekkür ediyoruz. Tarih Valimizi hiç unutmayacak” dedi.

Doğayı Çevreyi Koruma ve Doğa Sporları Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir ise, “Bu işlerde resmi bir yazı görmeden HES projesi bitti diyemeyiz. Vali bey, Bursa olarak olumsuz görüş bildirdiklerini ve HES projesinin iptal edileceğini söylemiş. İptal edildiğine dair resmi yazı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Şubat ayında Derekızık köyünde yapılmak istenen HES projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, köylülerin protestosu nedeniyle yapılamamıştı.