Ramadi kentinde susuzluk öldürmeye başladı

ramadi_kentinde_susuzluk_oldurmeye_basladi_Kaynak: Bölgedenhaber, 24 Mayıs 2015

Irak’ın Ramadi kentinde IŞİD kontrolündeki bölgelerde susuzluk baş gösterince insanlar buradan kaçarak başşehire sığınmak zorunda kalıyorlar.Irak’ın yüz ölçümü olarak en büyük vilayetlerinden Anbar’ın merkezi Ramadi şehrinin IŞİD militanlarının eline düşmesinin ardından binlerce sivil Bağdat’a kaçmaya başladı. Ancak sivillerin arasında IŞİD militanlarının sızmış olabileceğini açıklayan Irak hükümeti, bölgeden kaçanların başşehre girişine doğrudan izin vermedi. Binlerce kişi Fırat nehrinin karşısındaki Bizibız köprüsünün karşısında beklemeye başladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, “Aralarında çocukların da bulunduğu bazı kişiler susuzluktan dolayı hayatını kaybetti” dedi. Bunun üzerine Irak hükümeti kontrollü olarak Ramadililerin geçine izin verdiğini duyurdu. Irak Meclisi Göç Kurulu Başkanı Raad ed-Dehleki, “Evlerini terk etmek zorunda kalan 40 bin kişinin gerekli şartları yerine getirmesinin ardından Bağdat’a alındı” dedi. Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet de, “Gelen bütün sığınmacıları, gidecekleri bölgelerdeki bir kişinin kefil olma şartı ile Bağdat’a aldık” açıklamasında bulundu.
RAMADİ’DE İLK ÇATIŞMA
Bu arada IŞİD’in elindeki Ramadi’yi geri almak için Irak, askeri operasyon başlattı. Ordu kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, Şii Haşd-ı Şabi milisler, aşiret güçleri ve daha önce bölgeden kaçan Irak askerlerinin başlattığı operasyonda şehrin doğusundaki Husaiba bölgesinde denetim sağlandı. Kaynaklar, askerlerin Ramadi’ye doğru ilerlediğini ve Cuveybe bölgesi yakınlarında şiddetli çatışmaların yaşandığını açıkladı.
HALKTA KATLİAM KORKUSU
Bu arada IŞİD’in eline geçen Tikrit’in kurtarılmasında da İran’ın desteklediği Şii milisler aktif rol almış, ancak daha sonra şehiri yağmalamışlardı. Şimdi Ramadi’nin alınması için bölgeye çağrılan Şiiler için de şehirden kaçan halk, “İranlı milislerin IŞİD militanlarından bir farkı yok. Onlar da Sünnilere karşı katliam yapıyor” diyor.