Fotoğraflarla Taluorumana: Susuzluktan kavrulan Kolombiya köyü

c3Ranchería nehri on yıllarca süren aşırı kullanım, Kolombiya’nın en yoksul ve unutulmuş bölgelerinden biri olan Guajira kentinde kamu kaynakları üzerinde yapılan yolsuzluk ve üç yıl süren yoğun kuraklığın ardından kururken insanlar su bulabilmek için çok çetin bir mücadele veriyor.

Kuraklığın çok kötü vurduğu La Guajira’nın Alta Guajira bölgesinden bulunan Taluorumana köyü sakinleri

1c

Flamini Gómez Uriana suyu bir kuyudan çekerken annesi Lilia Uriana da arkada bekliyor. Yöre sakinlerine göre, kuyu Lilia’nın annesi bölgeyi rüyasında gördükten sonra bulundu. Lilia orada bulunan suyu kullanabilmek için gerdanlığını adak olarak sundu.

c2

Esteffany Epieyü, 11 yaşında, kuzeni Luis Miguel ile birlikte, Riohasha’da Ranceheria nehrinin kuru yatağında giysilerini yıkıyor. Çamaşırlarını yıkamak için gerekli olan suyu dere yatağına kazılmış çok derin metal bir varilden yapılmış kuyudan alıyor. Çocuk, beslenme bozukluğunun belirtilerini çok bariz bir şekilde gösteriyor.

c3

Lilia Uriana bir kuyudan küçük bir yerleşim yeri olan Taluorumana’ya su taşıyor.

c4

 

Cerrajón kömür madeni ve önde tarafında bulunan evler. Maden 170.000 akrelik yer kaplıyor ve bir kaynağa göre dünyadaki en büyük açık hava kömür madeni. Cerrajón yerel çevreci gruplar tarafından üç yıldır kuraklığın vurduğu nüfusun ihtiyaç duyduğu milyonlarca litre suyu herbir gün kullanmakla suçlanıyor.

c5

Ranchería nehri Santa Marta’nın Sierra Nevada dağ sırasında bulunan El Cercado barajı rezervuarına akarken

c6

El Cercado barajından uzanan isale boruları. Barajdaki suyu ileten iki borudan biri olan bu boru kapatıldı. Sulama alanlarına ve çölde yerleşimin olduğu bölgelere ihtiyaç duyulan suyu getirecek boru sistemini inşa edecek hiç bütçe olmadığı için bu baraj suyu tutmak ve suyun nehre akışını düzenlemekten başka hiçbir şey yapmıyor.

c6

60 yaşındaki Antonia Epieyü, kucağındaki dört yaşındaki Andrés David Epieyü ile oturuyor. Andrés David kötü beslenme nedeniyle gelişimsel olarak engelli. Ne konuşabiliyor ne yürüyebiliyor.

c8

Nuevo Ambiente adlı küçük kasabanın yakınlarındaki çorak arazi

c9

17 yaşındaki Paola Uriana, 7 yaşındaki kız kardeşi Sara Sofía Uriana ile Riohacha’da Kolombiya sosyal yardım ajansının kötü beslenen çocukları tedavi etmek için kurduğu  bir beslenme merkezinde oturuyor.

c10

Taluorumana’da Uriana ailesinin yetiştirdiği keçiler

c11

Çatıları desteklemek üzere yapılmış fakat kullanılmamış ahşap iskeletler

c12

 

Kaynak: The Guardian