Kuraklığın vurduğu Kaliforniya’da tarım sektörüne zorunlu su kesintisi kararı

tarımKuraklığın vurduğu Kaliforniya’da eyaletin en büyük su kullanım haklarından bir kısmını elinde tutan çiftçilere bugüne kadar kaydedilen en geniş çaplı su kesintisine gitme talimatı verildi.

Eyaletin su birimi görevlileri, geçtiğimiz Cuma günü  Kaliforniya’nın Sacramento,  San Joaquin ve delta havzalarında bulunan yüzden fazla su kullanım hakkı sahibinden bu havzalardan su pompalamayı durdurmalarını istedi.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Jay Lund, “Bu kararın beklendiğini ve gerekli olduğunu” belirtti. “Bu çok derin bir kuraklık. Özellikle son derece korkunç şartlarda bulunan San Joaquin vadisinde tarihte görülen en derin kuraklıklardan biri yaşanıyor.”

Bu karar ile eyalet yönetimi ilk defa pek çok kıdemli su kullanım hakkı sahibini su kesintisi yapmaya zorlamış oldu. Bu karar binlerce çiftçiyi etkileyecek.

“Sistemimizdeki mevcut talebin en kıdemli su kullanım hakkı sahipleri için bile arzı aştığı noktadayız,” diyor Devlet Su Kaynakları Kontrol Bürosu’nun direktörü Caren Trgovcich.

Bu karar 1970’lerin sonlarında görülen son büyük kuraklıktan bu yana, kıdemli su kullanım hakkı sahipleri için verilmiş ilk önemli zorunlu kesinti kararı olma özelliğini taşıyor.

Eyalet valisi Jerry Brown, 1 Nisan’da kentlilerin su tüketiminde zorunlu % 25 kesintiye gidilmesi gibi daha önce benzeri görülmemiş ve Kaliforniya sakinlerinin %90’ınını etkileyen bir karara imza attığında, kentliler öfkeyle eyaletin su tüketiminin %80’inden tarım sektörünün sorumlu olduğu eleştirisini yapmışlardı.

Karar çimenlerinden vazgeçmek istemeyen Kaliforniya sakinlerinin çiftçilere karşı öfkesini artırmıştı. Çiftçileri doğrudan etkileyen Cuma günkü karar bu dengesizliği bir nebze de olsa telafi etti.

“Tarım sektörü üç yıldır bir takım kesintilerle karşı karşıyaydı,” diyor. “Bu dört yıldır devam etmekte olan kuraklığın etkileri kentlerde yeni yeni hissedilmeye başlandı.”

Bu yıl Kaliforniya’da kent nüfusunun zorunlu su kesintileriyle karşı karşıya kaldığı ilk yıl. Geçen yıl yapılan zorunlu kesinti çağrıları büyük oranda başarısız olmuştu.

Cuma günkü karar çiftçileri ve su kullanım haklarını bir asırdan daha uzun bir süredir elinde bulunduranları ilgilendiriyor. Bu tür su kullanım hakkı sahiplerinin pek çoğu devletin kesinti yapma hakkının olmadığını iddia ediyor.

Bir grup çiftçi gelecekte olması muhtemel zorunlu kesintilerin olumsuz etkilerinden kurtulmak için gönüllü olarak % 25’lik kesinti yapacaklarına dair eyalet yönetimiyle anlaşma yapmıştı.

Jeanne Zolezzi, San Joaquin bölgesinde bulunan iki küçük yerleşim bölgesindeki çiftçiler için çalışan bir avukat, bu kararı durdurmak için kararı mahkemeye taşıyacağını söyledi.

Zolezzi, “Pek çok ağaç ölecek ve pek çok insan işsiz kalacak” diyor. “Kentlere uygulanan %25’lik bir kesintiden bahsetmiyoruz. Bu %100’lük bir kesinti, su arzının hiçbir şekilde olmaması demek.”

Lund ise yeni düzenlemenin amacının insanları cezalandırmak değil Kaliforniya’nın iklim sorununa gerçekçi bir çözüm bulmak olduğunu söylüyor.

“Kuraklık Kaliforniya’nın ne kadar kuru bir yer olduğunu çok iyi bir şekilde gözler önüne seriyor. Uzun vadede bununla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek zorundayız.” diyor.

Kaynak: The Guardian