Hindistan’da kuraklık ve susuzluk kadınları vuruyor

Hindistan’da kuraklığın vurduğu Maharashtra köyünde “su kadınları” susuzluğa çare oluyor. Maharashtra’da sıcaktan kavrulan Denganmal köyünde, musluklardan su akmıyor. Köylülerin tek içme suyu kaynağı köyün yakınlarındaki kayalıklı bir tepede bulunan iki su kuyusu. Bu bölge o denli kalabalık ki bayıltıcı sıcaklar altında yürümek ve beklemek saatler alabiliyor.

Mumbai’den 140 km ötede bulunan köydeki pek çok insan gibi Sakharam Bhagat için de bu sorunun çözümü “su kumaları”nda.

Tarlada günlük tarım işçisi olarak çalışan 66 yaşındaki Bhagat’ın şu an üç eşi bulunuyor. Bu kadınlardan ikisiyle yalnızca eve içecek suyun taşınması ve yemek pişirilmesi için evlenmiş.

kuma

“Bize su getirecek birini bulmak zorundaydım ve bu durumda tekrar evlenmek tek çözüm yolu olarak gözüküyordu,” diyor Bhagat.

“İlk işim çocuklarla çok fazla meşguldü. İkinci eşim ise hastalanıp su taşıyamaz duruma geldiğinde üçüncü eşimle evlendim.”

Bhagat ve ailesi Hindistan’ın köylerinde son on yıldır yaşanmakta olan çok ciddi kuraklığın ve içme suyu krizinin sonuçlarından muzdarip.

Maharashtra’da, Hindistan’ın üçüncü büyük eyaletinde, hükümet geçen yıl 19.000’den fazla köyün suya erişemediğini söyledi.

kuma 2

Ve Hindistan bu yıl yine bir kuraklık tehditiyle karşı karşıya.

Denganmal’de pek çok erkek, asgari ücret karşılığında tarlalarda gündelik işçi olarak çalışıyor. Köylüler, burada su için evlilik yapmanın yıllardır sürmekte olduğunu söylüyor.

Bhagat eşleriyle birlikte aynı evde yaşıyor, her birinin ayrı odaları ve mutfakları var. Eşlerinden ikisi su taşımakla görevliyken üçüncüsü yemek pişirmekten sorumlu.

Poligami Hindistan’da yasak olmasına rağmen bu köyde “su kumaları” yaygın görülen bir uygulama.

kuma 3

“Su yokken burada büyük bir aile kurmak hiç kolay değil,” diyor iki eşi olan Namdeo adındaki başka bir köylü.

Bhagat, bir kısmı dul ya da terkedilmiş olan kadınların da bu uygulamadan memnun olduğunu söylüyor.

İlk eşi Tuki, “Hepimiz burada kardeş gibiyiz. Birbirimize yardım ediyoruz. Bazen sorunlarımız olabiliyor fakat bunları kendi aramızda çözebiliyoruz” diyor.

Kaynak: Reuters

Fotoğraflar: The Guardian