Rusya’daki kuraklık Orta Doğu’da ekmeğin fiyatını tehdit ediyor

Rusyada-kuraklıkKaynak: Euronews, 9 Haziran 2015

Rusya’nın Rostov yöresindeki çiftçiler dört gözle ufuklarda yağmur bulutlarının belirmesini bekliyor.Yağışlar gelecek haftalarda da düşmezse buğday rekoltesinin en az yüzde 5 hatta yüzde 20’ye varan oranda düşmesi bekleniyor.

RZ Agro tarım alanı sorumlusu Roman Bondarev Ekim ayından beri yağmur beklediklerini söylüyor:
“İklim şartları sonbahardan beri iyi gitmedi. Yeterince yağış olmadı. Nisan başında yağmurlar geldi toprak biraz suyla buluştu da ekinler ancak bu gördüğünüz seviyeye ulaştı.”

Mayıs ayında hava sıcaklığının 34 dereceyi bulması ve yağmursuz geçen günler Krasnodar çiftçisini de kara kara düşündürüyor.

Rostov, Krasnodar ve Volgograd Rusya’nın buğday üretiminde ve ihracatında önemli yerlerden. Yetişen yüksek miktarda tahıl Karadeniz üzerinden öncelikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya ulaşıyor, buralardaki sofralara ekmek oluyor. Rusya’nın bu bölgelerinde olacak kuraklık alıcı bölgelerdeki ekmeğin fiyatını da tehdit edecek.

Ruble’nin Dolar karşısındaki sert düşüşünün kuraklık öncesinde ihracatçılara yaraması bekleniyordu ancak buna karşılık üreticinin ekipman alımına olumsuz tesir etti. İthal araçların yeni teknolojiye sahip daha sağlam, güçlü ve ekonomik araçlar olması 2011’den sonra birçok çiftçiyi buna yöneltmişti ancak Dolar’ın sert yükselişi çiftçilerin yedek parça maliyetini de arttırdı

Rusya’nın güneyindeki uçsuz bucaksız tarlalar ayda 20 milimetre suya ihtiyaç duyuyor. Bu miktar hektar başına 2 buçuk ton ürün getiriyor. Ancak bu yıl çiftçiler bu rakamın yüzde 20 oranında gerileyeceği endişesini taşıyor.